PS: A konszolidációnak az állami kiadások csökkentését is tartalmaznia kellene

PS: A konszolidációnak az állami kiadások csökkentését is tartalmaznia kellene

PS: A konszolidációnak az állami kiadások csökkentését is tartalmaznia kellene Mészáros Richárd2024. 09. 24., k – 10:50

Az ellenzéki Progresszív Szlovákiának (PS) meggyőződése, hogy a konszolidációnak az állami kiadások arányos csökkentését is tartalmaznia kellene, de az ilyen intézkedések csupán a csomag 5%-át teszik ki, a többi pénzt az állampolgárok fizetik be az államnak – jelentette ki kedden Michal Šimečka, a mozgalom elnöke. Megismételte, hogy a konszolidációról egyáltalán nem tárgyalt a kormány az ellenzékkel.

„Előre leszögezzük, hogy nem fogunk asszisztálni az antiszociális csomag elfogadásához, nem fogunk tárgyalni az egyes tételekről. Az értelmes vitára hónapokkal ezelőtt kellett volna sort keríteni, hiszen a kormány mostanra már elfogadta a tervezetet és tovább küldte a parlamentbe. Ott elmondjuk a megoldási javaslatainkat” – jelentette ki a Robert Fico (Smer) által ismertetett intézkedésekről Šimečka.

Hírdetés

A PS arra is rámutatott, hogy a bejelentett intézkedéseket is gyorsan módosítgatja a kormány, például az áfával kapcsolatban. A lakosság számára a megoldás az lenne, ha a konszolidációt felerészt a kiadások, felerészt a bevételek szabályozásával oldanák meg.

Šimečka azt is kifogásolta, hogy átláthatatlanok az intézkedések, például a tervben 1 milliárd euróval nagyobb megtakarítás szerepel az eredeti célkitűzésekhez képest.  

„Miniszterelnök úr, árulja el, mennyibe fog ez kerülni egy állampolgárnak. Mutassák meg a számokat a pénzügyminisztérium elemzői. A mi hozzávetőleges számításaink szerint évente 1 000 euróba egy háromfős család számára, de mondja ezt meg pontosan a pénzügyminiszter. Ne akarja becsapni az embereket, hogy ez nem fogja érinteni őket. Mindenkit érinteni fog” – tette hozzá Šimečka.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »