Sakkolimpia – India nyert mindkét nemnél, a legjobb magyar csapatok lecsúsztak a zárónapon

Sakkolimpia – India nyert mindkét nemnél, a legjobb magyar csapatok lecsúsztak a zárónapon

A legjobb magyar férfi és női csapat is Spanyolországgal találkozott a budapesti sakkolimpia 11., utolsó fordulójában, előbbi döntetlent ért el, utóbbi viszont simán kikapott.

A nyílt szekcióban a házigazda kilencedikként rangsorolt négyese az újabb pontvesztéssel nem tudta elérni az előzetesen célként kitűzött hatba kerülést, míg a női együttes veresége azt jelentette, hogy kicsúszott az első tízből.

A pontos végeredmény csak akkor lesz meg, ha minden parti befejeződött a BOK Csarnokban.

A férfiaknál ismét a negyedik táblán a világos bábukat vezető Gledura Benjamin volt a hős, aki a középjátékban minőségelőnyt harcolt ki, ezt érvényesítve pedig nagyszerű játékkal a 43. lépésben feladásra kényszerítette ellenfelét.

„Szakmailag talán ez volt a legnagyobb győzelmem, de még vissza kell néznem számítógépen. A jó megnyitásnak köszönhető ez a siker, mert kiváló állásból játszhattam”

– mondta az MTI-nek a magyar válogatott legfiatalabb tagja.

Elárulta, még szombat este is úgy volt, nem ül asztalhoz a zárókörben, mert ezek nem szoktak jól sikerülni neki, ugyanakkor Berkes Ferenc meggyőzte, hogy vállalja a játékot, mert világossal ő nagyobb kockázatot tud vállalni.

Eközben viszont Szjugirov Szanan sötéttel kikapott, az orosz születésű nagymester úgy értékelte a partiját, hogy bár volt időzavara, de nem ez okozta a vesztét, az ellenfele egyszerűen túljátszotta őt.

Rapport Richárd az éltáblán kiegyenlített partit vívott, világossal nem tudott előnyösebb pozíciót kialakítani, így be kellett érnie a döntetlennel.

Ennek nyomán a másik nagy visszatérőre, Lékó Péterre maradt a döntés, világossal ugyan gyalogelőnyre tett szert, de ezt nem tudta győzelemre váltani, így a csapatnak be kellett érnie döntetlennel.

A veretlenül éllovas India 3,5-0,5-re könnyedén verte Szlovéniát, ezzel biztosította aranyérmét.

Gledura Benjamin úgy értékelte az összteljesítményt, hogy több volt ebben eredmény szempontjából.

Szerinte nem volt szerencséjük a párosításokkal, mert játszottak az első helyen kiemelt amerikaiakkal és a másodikként rangsorolt, toronymagasan győztes indiaiakkal, valamint az Európa-bajnok szerbekkel is.

A nőknél a mindössze 17 évesen éltáblás Gaál Zsóka a világos bábukat vezetve sokkal előnyösebb pozíciót vívott ki, csakhogy két rossz lépéssel elveszítette a partiját. Ezen társai sem tudtak javítani, ugyanis sötéttel Hoang Thanh Trang és világossal a gyaloghátrányba kerülő Terbe Julianna is kikapott.

A magyarok becsület fél pontját Lázárné Varga Szidónia vívta ki, de a csapat így is kicsúszott a legjobb tízből a vereség miatt.

Hírdetés

A nőknél szintén India diadalmaskodott, miután felülmúlta Azerbajdzsánt, míg a nagy rivális Kazahsztán döntetlennel zárt az amerikai négyessel.

A férfiaknál a magyar A válogatott 16 ponttal zárt, a dobogós helyhez eggyel többre lett volna szükség. A B csapat Fülöp-szigetek legyőzésével 14 pontig jutott, míg az U25-ös együttesnek maradt a 12 pontja az Ausztriától elszenvedett vereséggel.

A nőknél a legjobb hazai kvartett 15 pontot gyűjtött, a második számú négyes 14-et, miután legyőzte a 12 ponton ragadt 25 éven aluliakból álló C csapatot.

Eredmények, 11. (utolsó) forduló:

férfiak:

Spanyolország-MAGYARORSZÁG 2-2

Alexei Shirov (2666 Élő-pont)-RAPPORT Richárd (2715) döntetlen

LÉKÓ Péter (2666)-David Anton Guijarro (2665) döntetlen

Alan Pichot (2628)-SZJUGIROV Szanan (2644) 1-0

GLEDURA Benjámin (2628)-Jaime Santos Latasa (2624) 1-0

MAGYARORSZÁG B – Fülöp-szigetek 3-1

Ausztria-MAGYARORSZÁG U25 2,5-1,5

nők:

MAGYARORSZÁG-Spanyolország 0,5-3,5

GAÁL Zsóka (2385)-Sarasadat Khademalsharieh (2468) 0-1

Marta Garcia Martin (2318)-HOANG THANH Trang (2351) 1-0

TERBE Julianna (2245)-Sabrina Vega Gutierrez (2374) 0-1

Ann Matnadze Bujiashvili (2338)-LÁZÁRNÉ VAJDA Szidónia (2283) döntetlen

MAGYARORSZÁG U25-MAGYARORSZÁG B 0,5-3,5

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »