Megnyitotta kapuit a 2024/2025-ös időszakra a Felvidéki Regnum Marianum Akadémia

Megnyitotta kapuit a 2024/2025-ös időszakra a Felvidéki Regnum Marianum Akadémia

A szeptemberi hónapban ismét kezdetét vette a Felvidéken tizenkilenc éve működő Regnum Marianum Akadémia előadássorozata. Az első találkozóraa hónap harmadik hétvégéjén került sor a Szőgyéni Könyvtár és Galéria előadótermében. Farkas Zsolt esperesplébános vendége Bokor Klára világutazó volt.

Farkas Zsolt atya köszöntötte vendégét és a szépszámú közönséget, majd a bevezetőben bemutatta az Akadémia küldetését, melyet a Pázmaneum Polgári Társulás hívott életre 2005-ben, szépemlékű Karaffa János atya kezdeményezésére.

Az akadémia szervezője a kezdetektől napjainkig dr. Farkas Zsolt, aki jelenleg a szőgyéni és bényi egyházközségek lelki vezetője, a Jó Pásztor Alapítvány elnöke, a Pázmaneum Társulás elnökségi tagja.

Az afgán határon, Bokor Klára szemüvegben (Fotó: Bokor Klára)

Zsolt atya, aki maga is több ízben megfordult a közel-keleti országokban, elmondta, hogy Afganisztán az etnikai csoportok színes mozaikja, iszlám emirátus. Az iszlám egy olyan politikai rendszer, amelynek megvannak a saját törvényei, önálló jogrenddel bír, ez a saría. A saría törvény teljesen más alapelveken nyugszik, mint amit az európai ember és a kereszténység ismer.

Bokor Klára afganisztáni útjáról vetítéssel egybekötött előadásában bemutatta a vallási köntösbe bújtatott terrort, a szögesdróttal erősített tálib hatalmat, vállalva a fotózás veszélyét, az úttal járó kényelmetlenséget és minden veszélyt, amit öt társával élt végig folytonos fegyveres őrök kíséretében.

Amit eddig csupán a médián keresztül ismerhettünk, az élménybeszámolót hallgatva valósággá vált. Klára leleményességével a képekkel, videofelvételekkel többet láttatva a tálib hatalom által megengedettnél.

A hat tagú zarándokcsoport a bevándorlási hivatalban (Fotó:Bokor Klára)

Fény derült a vallási irányzatokra, az éhínségre, a nyomorra, a nők elnyomására, az épülő mecsetek sokaságára, a gyerekek alultápláltságára, a fegyverek uralmára. Mióta a tálibok 2021-ben visszaszerezték a hatalmat Afganisztánban számtalan módon korlátozták a nők jogait. Kitiltották őket az egyetemekről, szigorú öltözködési szabályokat vezettek be és ellehetetlenítették a női szakmákat, mint a fodrászat vagy az üzlethálózatban végzett munka.

Útjuk során láttak falvakat, ősi városokat, történelmi emlékhelyeket, nagyvárosi életet, olykor betekintést nyertek az egyszerű emberek hétköznapjaiba. Jártak egy nemzeti parkban, ahol csupán Klára és zarándoktársnői léphetett be nőként, mint turisták, hisz a nőket miként minden kulturális helyről, innen is kitiltották.

Klára és egy tálib katona (Fotó:Bokor Klára)

Hírdetés

A beszámolót hallva, és látva az erőszak, az ópium, a hasis és a marihuána termesztés országát, a hallgatóság érzékelhette azt, hogy milyen békés és biztonságos helyen élhetünk.

Klára, aki keresztény szemlélettel járja a világot, zárszóként hangsúlyozta:

hogy ha az európai ember is olyan buzgón és kitartóan gyakorolná a vallását, mint a Mohamed-követők, még szebb és krisztusibb világban élhetnénk.

Bokor Klára „A világ a szívemben” című könyvében írja le különös élményeit, mely a tavalyi évben látott napvilágot. Szívesen tart könyvbemutatót és osztja meg élményeit, beszámolóit intézményekben, közösségekben.

Stein Aurél (1862-1943) magyar kelet-kutató felújított sírjánál Kabulban (Fotó: Bokor Klára)

Végül Zsolt atya és Méri Szabolcs polgármester köszönte meg Klára előadását.

Az Akadémia nem csak a hit elmélyítését tűzte ki célul, de nyitott minden kulturális, társadalmi kérdésre és minden olyan témára, melyek a ma emberét nyugtalanítják, ezért igyekszik színes és sokoldalú előadásokat biztosítani

– szögezte le Zsolt atya.

Egyben invitálta a közönséget a Regnum Marianum Akadémia következő előadására, melyre rövidesen, szeptember 27-én kerül sor, ugyancsak Szőgyénben.

Méri Szabolcs polgármester, Bokor Klára és Farkas Zsolt atya (Fotó: Berényi Kornélia/Felvidék.ma)

Afrikai élményeit osztja meg Lépes Lóránt atya, a Mária Rádió Mirjam műsorigazgatója, Jelencsics Erich Gábor Marcelháza plébánosa, akik a közelmúltban látogatást tettek Zambia északi részében Gabriel Kwaku Mwanza atya egyházközösségeiben. Kwaku atya hetedik alkalommal látogatott el a felvidéki atyák meghívására, így ő is az Akadémia vendége lesz.

Mivel a zambiai atya rövidesen hazatér, ezért kerül sor a Regnum Marianum Akadémia két előadására a szeptemberi hónapban.

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »