Megalakult az új francia kormány

Megalakult az új francia kormány

A centrista és a jobboldali erők részvételével megalakult szombat este az új francia kormány, két héttel azután, hogy Emmanuel Macron államfő a jobbközép Köztársaságiaktól (LR) érkező Michel Barnier volt uniós biztost nevezte ki kormányfőnek.

Alexis Kohler, a francia elnöki hivatal főtitkára az Elysée-palota lépcsőjén jelentette be az új végrehajtó testület összetételét.

A 39 tagú kormány hétfőn tartja első ülését. A testületben 19 miniszter kapott helyett, többségük a hagyományos jobboldalról és a centrista pártoktól, valamint Emmanuel Macron pártjából érkezett.

Hírdetés

Az új kormányban egyetlen baloldali politikus kapott helyet: a közvélemény számára ismeretlen Didier Migaud, a számvevőszék korábbi elnöke az igazságügyi tárcát vezeti.

A július 7-i parlamenti választások eredményeként háromosztatúvá vált a 11 frakcióval rendelkező nemzetgyűlés, amelyben Barnier kormányának az elnöki tábor, a centristák és az LR képviselőinek támogatásával is csak relatív többsége lesz.

Új francia miniszterelnök

Boulogne-Billancourt, 2024. szeptember 6. Michel Barnier új francia miniszterelnök, korábbi belső piaci uniós biztos egy esti hírműsorban a TF1 tévécsatorna stúdiójában, a Párizs melletti Boulogne-Billancourt-ban 2024. szeptember 6-án. A 73 éves politikus az előző napon lépett hivatalba a posztjáról távozó Gabriel Attal utódjaként. MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »