Megjelent a Carissimi 2024/3. száma

Megjelent a Carissimi 2024/3. száma

Megjelent a Carissimi 2024/3. száma. A tartalomból szemezgettünk.

„Jelentsen az új tanév a »mássággal« együtt élő gyermekek és családjuk számára is új kezdetet!” – ezzel a kívánsággal zárja Akiknek nem adatik meg című jegyzetét Szanyó Gabriella. Horváth Péter László a könnyen érthető információ készítésének tíz alapelvét ismerteti. Czöndörné Mohai Ibolya írásából a LépÉsKÉK – Tegyük a világot az értelmi sérült emberekkel közösen számukra is érthetővé! című Erasmus+ projektet ismerhetjük meg.

Biztonságos kötődés nélkül nincs erős, kiegyensúlyozott, önbizalommal telt ember – állítja Érzelmi hangolódás és a lélek gyökerei című írásában Dunkel N. Norbert. Mező Dorottya és Gombás Judit egy kutatásra alapozva foglalja össze látássérült anyáknak a várandósság, szülés és a gyermekágyi időszak során az egészségügyi szakemberekkel szerzett tapasztalatait.

Hírdetés

Buzgó Menyhart Annamária tánc- és mozgásterápiával foglalkozó sorozatában ezúttal a modern táncművészet egyik meghatározó alakjának, Lábán Rudolfnak a szellemi örökségét mutatja be. Marie Beníčková a motoros problémákkal küszködő embereknek segítő intervenciós zeneterápiás módszert ismerteti, Kertvéllesyné Pál Erika az idegrendszeri érés megsegítésére szolgáló Ayres-terápiában szerzett tapasztalatait osztja meg.

Győrfy Anikó autista gyermeket nevelő szülők párkapcsolati nehézségeiről ír, Puha Andrea pedig arra vállalkozott, hogy hallássérült gyermeket nevelő szülőknek adjon útmutatást. A beszédfejlődési és tanulási zavarokkal küszködő gyermekeknek segítenek a pozsonyi Dialóg Centrumban, az ott folyó munkáról Szép Mónika gyógy- és fejlesztőpedagógus beszél. Kocsis Károly egy, a létszorongásaink, kríziseink oldásának szentelt mentálhigiénés foglalkozás tapasztalatait összegzi.

Papp Andrea írásából kiderül, hogy a Szepsi Magyar Tannyelvű Alapiskola speciális osztályaiban a képzőművészeti nevelés segít a figyelem- és magatartás-szabályozási zavarok leküzdésében. A VIII. cs osztály tanulóinak munkáiból lapunkban is közzéteszünk egy válogatást. Tudósítunk a Sárga Rózsa Pt. nyári családi táboráról, a Taksonyon megrendezett versfesztiválról, a budapesti Baltazár Színház komáromi előadásáról, Csanda Gábor pedig Sztakó Zsolt szlovákra fordított könyvének százdi bemutatójáról ír. Szászi Zoltán Napfény és előzékenység, azaz Itália címmel egy jól sikerült nyaralás élményeit idézi fel. Sztakó Zsolt jegyzetét a nagypakai sportnap ihlette.

Mostani számunkban is van magyar–szlovák és szlovák–magyar szójegyzék. A kiadvány ingyenes, elektronikus változata letölthető a www.carissimi.sk honlapról.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »