Atomreaktort kapcsolnak vissza a hálózatra az Egyesült Államokban a Microsoft energiaigényének a fedezésére

Az Egyesült Államokban újraindítják a Three Mile Island atomerőmű egyik reaktorát, hogy a Microsoft MI-adatközpontjainak biztosítsanak áramellátást.

Az erőmű üzemeltetője, a Constellation Energy bejelentése szerint 20 éven keresztül biztosítanak majd elektromos áramot a Microsoft számára. A Constellation vezérigazgatója, Joe Dominquez a Bloomberg hírügynökségnek elmondta, hogy az erőmű 2027-ben termelhet újra az áramellátó hálózati betáplálás feltételeinek a megteremtése esetén.

Ez lenne az első alkalom, hogy az Egyesült Államokban egy leállított atomerőművet visszakapcsolnak a hálózatra. A Three Mile Island reaktorát 2019-ben állították le azzal az indokkal, hogy gazdaságtalanná vált az üzemeltetése.

A Microsoft a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésének az úttörője, de a technológia hatalmas mennyiségű elektromos áramot igényel. A Goldman Sachs szakértői egy elemzésükben olyan becslésekre hivatkoztak, amelyek szerint a ChatGPT-n végzett lekérdezések hatszor-tízszer több energiát is felemészthetnek, mint egy hagyományos Google-keresés.

Hírdetés

A Microsoft a ChatGPT fejlesztőjével, az OpenAI-val kialakított együttműködés keretében gyakorlatilag minden termékébe beépíti a chatbot mögött álló technológiát. A mesterséges intelligencia alkalmazások futtatása azonban hatalmas energiaigényt támaszt az adatközpontokban.

A Microsoft 2020 elején jelentette be, hogy 2030-ig több mint kompenzálni fogja szén-dioxid-kibocsátását. A mesterséges intelligencia azóta bekövetkezett térnyerése azonban jelentősen megnövelte a technológiai energiaigényét.

Egy, a Bloomberg pénzügyi szolgáltatónak adott interjújában Bobby Hollis, a Microsoft menedzsere rámutatott, hogy míg a szélturbinák és a naperőművek energiatermelése ingadozhat, addig az atomerőműveké stabil. „Mi éjjel-nappal működünk, ők éjjel-nappal termelnek” – mondta Hollis.

A Three Mile Island atomerőmű nem a most újraindítandó, hanem egy másik reaktorában 1979-ben részleges leolvadással járó baleset következett be. A radioaktív felhőből származó sugárzást a baleset helyszínétől több száz kilométerre is mérték, és több mint 200 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Az esetet máig kereskedelmi célú atomenergia-felhasználás legsúlyosabb eseményének tekintik az Egyesült Államokban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »