ENSZ: Elengedhetetlen a mesterséges intelligencia szabályozása

ENSZ: Elengedhetetlen a mesterséges intelligencia szabályozása

Nyitókép: SITA

A mesterséges intelligenciát (AI) szabályozó  globális intézményrendszer létrehozására szólított fel az ENSZ  tanácsadó testülete. Kijelentve, hogy „elkerülhetetlen” e gyorsan terjedő technológiának a globális kezelése.

A testület 100 oldalas jelentésében arról értekezik, hogy a mesterséges intelligencia „átalakítja világunkat”, és óriási előnyökkel jár. A tudomány új területeinek megnyitásától és a gazdasági növekedés felgyorsításától kezdve a közegészségügy, a mezőgazdaság és az energiahálózatok optimalizálásáig. Egyúttal azonban arra is figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligencia nagyon könnyen néhány országra, vállalatra és magánszemélyre korlátozódhat, ami megzavarhatja a munkaerőpiacot, önálló fegyvereket hozhat létre, és kockázatot jelenthet a békére és a biztonságra az egész világon.

Hírdetés

Az ENSZ tanácsadó testülete felvázolta azokat az elveket, amelyeknek vezérelniük kell a mesterséges intelligencia irányítására szolgáló új intézmények létrehozását. Emellett felszólította az összes kormányt és felet, aki a használatában részt vesznek, hogy működjenek együtt az emberi jogok védelme érdekében.

Többek között egy nemzetközi tudományos testület létrehozását javasolta a mesterséges intelligencia számára, hogy globálisan megértsék annak képességeit és kockázatait.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »