Szijjártó: "Egész Európa bizniszel az oroszokkal", sokan titokban, de mi nem tagadjuk

Szijjártó: "Egész Európa bizniszel az oroszokkal", sokan titokban, de mi nem tagadjuk

"Nemzetgazdasági, nemzetbiztonsági és nemzetstratégiai érdek a gazdasági együttműködés fejlesztése Magyarország és Oroszország között a nemzetközi szankciók által nem érintett területeken, ahogy mindenki más is ezt teszi, csak a többség leginkább titokban bizniszel az oroszokkal" – fejtegette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A fideszes tárcavezető a magyar-orosz gazdasági együttműködési bizottság ülését követően arról számolt be, hogy Európában ma rendkívül nehéz idők járnak, a 2015 óta tartó migrációs válság és a 2022-ben kitört ukrajnai (orosz-ukrán – a szerk.) háború komoly kihívások elé állította a kontinenst, amelyekre nem sikerült megtalálni a helyes válaszokat.

Ez a nemzetgazdasági érdekünk, nemzetbiztonsági érdekünk és a nemzetstratégiai érdekünk is" – bizonygatta. "Itt szeretném kiábrándítani az idealistákat, mivel a helyzet az, hogy Európában mindenki ezt teszi (…) A különbség köztünk és a többiek között általában az, hogy mi őszintén és nyíltan beszélünk is erről a kérdésről" – vélte a politikus, hozzátéve:

"Egész Európa bizniszel az oroszokkal, csak ezt elég sokan letagadják, nekünk erre nincsen szükségünk".

Hírdetés

Azonban Szijjártó a hazai gazdasági nehézségekről, illetve a problémakör érdemi megoldásáról már egy árva szót sem szólt.

A külügyér azt is elmondta, hogy az Orbán-kormány "minden támogatást megad a magyar-orosz vállalatközi együttműködések építéséhez, mivel jól látszik, hogy a politikai nyitottság révén a nehéz körülmények ellenére is érhetők el sikerek".

A tárcavezető a magyar-orosz üzleti fórumon elmondott beszédében többek közt azt is üdvözölte, hogy az orosz kormány támogatja a magyar cégek piacra lépését és helyi partnerekkel való együttműködését.

(Címlapkép: Szijjártó Péter – Facebook)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »