Magas a Duna, de közel sem a legnagyobb a mostani budapesti árvíz

Magas a Duna, de közel sem a legnagyobb a mostani budapesti árvíz

Várhatóan az ötödik legmagasabb vízszintet mérik majd szombaton Budapestnél, amikor tetőzik a Duna.

Az évtized dunai árvízével küzdenek a gátakon, ezért megnéztük, hogy a mostani várható legnagyobb vízmagasság hová helyezhető el a korábbiakhoz képest.

Péntek délelőtt 11 órakor elmentünk a békásmegyeri gáthoz, ahol az egyik árvízi kapunál 1984 óta pontosan feltüntetik a vízszinteket. Fotónkon az látszik, hogy a víz elérte a 2010-es szintet: akkor 827 centit mértek.

fotó: Infostart

Fotó: Infostart
Ez a vízállás felett még háromszor járt itt a Duna:

  • 2002 augusztusában Budapesten 848 centiméter volt a csúcs.
  • 2006. áprilisában 861 centire jött föl a Duna a fővárosban.
  • Hírdetés

  • 2013-ban volt az eddig legmagasabb vízállás, akkor 891 centit mértek.
  • Péntek reggel hét órakor a vízügy hivatalos adatai szerint 812 centi volt a Duna Budapestnél, 11 órára emelkedett a folyó, és megközelítette a 2010-es szintet.

    Az előrejelzés szombatra mondja a tetőzést 835 centivel. Ez azt jelenti, hogy 11 órához képest még 15 centit emelkedhet a Duna, és nem lépi túl a 2002-es, eddigi „bronzérmes” 848 centit.

    Ez pedig azt jelentené, hogy amióta mérik a Duna magasságát, a mostani árvíz „csak” az ötödik lesz, hiszen 1965-ben, az akkori pusztító árvíznél 845 centit mértek. A védekezésnél nagyon jól jött, hogy 1940-ben megépült Római-fürdőn, a mostani Nánási útnál, az ideiglenesnek mondott, azóta többször magasított, nagyjából 3 kilométer hosszú gát. Jelenleg is ezzel védik még Csillaghegyet.

    fotó: Infostart

    Fotó: Infostart

    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »