Több mint száz fogvatartottat engedtek szabadon a börtönök túlzsúfoltsága miatt Belgiumban

A büntetésvégrehajtási intézmények túlzsúfoltsága miatt 139 fogvatartott szabadult idő előtt a belgiumi börtönökből ezen a héten – írta pénteken az VRT belga hírportál. Az igazságügyi minisztérium is megerősítette a hírt, arra hivatkozva, hogy a döntést a börtönök túlzsúfoltsága elleni küzdelem érdekében hozták.

A hírportál szerint az év eleje óta már mintegy 600 embert engedtek szabadon idő előtt. Az elítéltekre nem több mint féléves szabadságvesztést róttak ki korábban.

A belga börtönökben komoly gondot okoz a túlzsúfoltság. Jelenleg több mint 1300 fogollyal van több, mint amennyit az ország börtöneinek befogadóképessége engedne, és ez a szám havonta növekszik.

A börtönökre nehezedő nyomás csökkentése érdekében a büntetésvégrehajtási hivatal a "meghosszabbított feltételes szabadlábra helyezés" rendszerének kiterjesztéséről döntött – közölte Kathleen Van De Vijver szóvivő.

Hírdetés

Ahhoz, hogy jogosultak legyenek az börtönökből történő elbocsátásra, a legtöbb elítéltnek már korábban is többnapos eltávozási engedélyt kellett kapnia.

Az intézkedés nem vonatkozik azokra, akik súlyos vagy szexuális bűncselekményeket követtek el. Az állandó lakhellyel nem rendelkező fogvatartottak szintén nem kerülnek szabadlábra. A szabadon bocsátott foglyoknak havonta jelentkezniük kell felügyelőtisztjüknél.

A büntetésvégrehajtás azt reméli, az intézkedések elsősorban azt szolgálják majd, hogy csökken azoknak a fogvatartottaknak a száma, akik a földön kénytelenek aludni, mivel nincs számukra szabad ágy.

Bár a rendszer némileg enyhíti a börtönrendszerre nehezedő nyomást, nem kínál strukturális megoldást a belga börtönök túlzsúfoltságának problémájára. A héten megüresedett 139 helyből 64-et már elfoglaltak az új rabok – írta a hírportál.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »