Mennyiért vehetünk 2024-ben egy jó porszívót? Tesztösszefoglaló

Mennyiért vehetünk 2024-ben egy jó porszívót? Tesztösszefoglaló

Ha porszívó, akkor ma már nem annyira egyértelmű, hogy ki, mire gondol. Hiszen a hagyományos porszívóktól, a vezeték nélküli állóporszívókon át egészen a robotporszívókig, sőt, felmosós robotporszívókig, nagyon sokféle termék közül válogathatunk. Mi minden évben teszteljük a különböző típusokat. Idén a hagyományos vezetékes porszívókkal kezdtük a sort. A termékteszt eredményei segítenek kideríteni, melyik porszívóra számíthatunk leginkább különböző szempontok szerint.

Nemzetközi együttműttműködésben idén 15 márka – Bosch, Dyson, Eta, Gorenje, Hoover, Kärcher, Miele, Nilfisk, Numatic, Ok., Philips, Rowenta, Sencor, Tesla, Tristar – 46 porszívóját vizsgáltuk meg alaposan. Ebből 24 porzsák nélküli, 22 pedig porzsákos típus.

Tudj meg többet! A teljes teszt itt érhető el.Porzsákos vs. porzsák nélküli porszívók

Leginkább egyéni preferenciák mentén dől el, hogy valaki ilyen vagy éppen olyan típust részesít-e előnyben. Annyi bizonyos, hogy a terméktesztek is alátámasztják, hogy hatékonyság tekintetében nem ez lesz a döntő, ugyanis mindkét fajtából végeztek termékek a lista élén. Amivel jó, ha számolunk, hogy porzsákos porszívók esetében a porzsák mindig plusz költséget jelent majd. Viszont az allergiásoknak bizonyára megéri ennyi plusz befektetés annak érdekében, hogy ne kelljen rendszeresen üríteniük a porzsák nélküli típusok portartályát.

Padló vs. szőnyeg porszívózás

Az kevésbé meglepő, hogy padlón jellemzően jól boldogul minden porszívó, akár por, akár darabosabb szennyeződés felszívásáról legyen szó. Bár ritka, de néhány tesztelt porszívónak ez is kihívást jelentett. Ami viszont már érdekesebb, hogy a szőnyeggel több terméknek is nehézsége adódott, főleg, ha szőrök, hajszálak felszívásáról volt szó.

Erre a 46-ból csak 13 termék kapott közepes vagy annál jobb értékelést.

Ha tartunk otthon kisállatot, esetleg több hosszúhajú családtagunk van, ez különösen fontos szempont lehet termékválasztásnál. A legjobb 3 termék ebből a szempontból egy Philips egy Miele és egy Bosch porszívó lett.

Mosógépet, kávéfőzőt, porszívót, hűtőt, air fryert vennél? Több ezer terméket hasonlítottunk össze, hogy Neked ne kelljen. Segítünk jól választani!Teszteredmények a Tudatos VásárlónNehezebb vs. könnyebb porszívók

Hírdetés

3,5kg és 9kg közötti porszívókat teszteltünk. A teszt tapasztalatai szerint nem feltétlen a könnyebb darabokkal lehet a legjobban manőverezni vagy a legkönnyebben tárolni. A majdnem 8 kilós Miele Boost CX1 125 Edition például az egyike azoknak a porszívóknak, melyek a legjobb pontszámot kapták mozgatási és tárolási szempontból, bár a legjobb is csak közepes értékelést jelent. S ugyanúgy a legkevesebb pontszámot kapottak között is 7-8kg-os porszívók végeztek.

Vagyis a porszívók súlya alapján jó, ha nem vonunk le következtetéseket a majdani könnyű irányíthatóság, tárolás tekintetében se pro se kontra.

Tudj meg többet! A teljes teszt itt érhető el.A porszívók mért vs. érzékelt zajossága

Maximális erőre állítva padlón mérték a porszívók zajszintjét, majd szubjektív módon is értékelték a keletkező hanghatás jellegét. A mért értékek 74,7 és 57,9 dB között mozogtak. A leghangosabb porszívók között végzett az Ok. OVC 81522 B (73,7 dB) és a Tristar SZ-3174 (74,7 dB). A szubjektív értékelés is megerősítette ezt az eredményt. A legmagasabb decibel értékekhez jellemzően kellemetlen szubjektív élmény is társult. Egy-két kivétel viszont akadt, mely esetben kevésbé értékelték zavarónak a zajt, mint amennyire a mért érték esetleg indokolta volna. Ami itt érdekesség, hogy fordított esetben gyakrabban mutatott eltérést a mért és a szubjektív értékelés.

Vagyis az alacsonyabb decibel értékek esetében több porszívó esetében is előfordult, hogy szubjektíven kellemetlennek ítélték a hang jellegét.

Olcsó vs. drága porszívók

A tesztelés idején a termékek átlagára 16 000 Ft és 198 000 Ft között mozgott. Ehhez képest az első két helyen egy porzsákos és egy porzsák nélküli Rowenta porszívó végzett 80 000 Ft-os, illetve 63 000 Ft-os átlagáron, 79% illetve 73%-os értékeléssel összesítésben. De a Rowenta RO7C66 Green Force Cyclonic Effitech+ például 56%-os eredményt ért el összesítésben és hasonló árkategóriában, 77 000 Ft-os átlagáron érhető el. A legdrágább tesztelt terméknek a 30. helyre sikerült befutnia összesítésben.

Milyen szempontok szerint értékeltük a porszívókat?

Vizsgáltuk a termékek:

tisztítási hatékonyságát,használhatóságát,tartósságát,zajosságát,valós energiafogyasztásukat,valamint a porkibocsátást.

Ugyanis a porszívók nemcsak beszívják a port, hanem valamennyit vissza is juttatnak a helyiség légterébe. Ennek pontos mértékét is meghatározták mérésekkel a tesztelés során.

Tudj meg többet! A teljes teszt itt érhető el.

Mindegyik terméknek más-más az erőssége vagy éppen a gyengesége. Ezért jó, ha tájékozódunk vásárlás előtt arról a konkrét termékről, amit meg szeretnénk venni. Ha csupán márka, ár vagy valamilyen logikusnak tűnő következtetés alapján döntünk, nem biztos, hogy a saját igényeinknek megfelelő terméket tudunk választani. A terméktesztek eredményei viszont a saját preferenciáink alapján szűrhetőek és támogatják a tudatos vásárlói döntéseket.

Miért érdemes fizetni a teszteredményért?Ingyenes tesztoldalakat könnyű találni az interneten. Sokszor azonban ezeket az oldalakat a termék mögött álló gyártók, forgalmazók támogatják, és nem kell túl alaposnak vagy tudományosnak lenniük ahhoz, hogy magukat tesztnek nevezzék. Ezek az értékelések inkább bújtatott reklámnak tekinthetők.A Tudatos Vásárlók terméktesztjei pártatlanok, tudományosak, alaposak és sajnos sok pénzbe kerül az elkészítésük.Tesztjeinkben több tízmillió Ft összértékű, anonim módon vásárolt gépeket vizsgálunk.A mi tesztjeink mindig függetlenek a gyártóktól és a forgalmazóktól, a saját pénzünkön tesztelünk – ezért kérjük a hozzájárulásodat.

Ez a poszt Mennyiért vehetünk 2024-ben egy jó porszívót? Tesztösszefoglaló először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »