Erősödött a Tisza, a Fidesz előnye stabil a Nézőpont friss kutatása szerint

Erősödött a Tisza, a Fidesz előnye stabil a Nézőpont friss kutatása szerint

Változatlan a Fidesz–KDNP támogatottsága a júniusi EP-választás óta, ami kényelmes többséget jelentene egy most vasárnapi országgyűlési választáson. A Nézőpont Intézet felmérése szerint a Tisza Párt ugyan öt százalékpontot erősödött, de nem új szavazókkal, hanem a többi ellenzéki párt korábbi támogatóival.

Eseménydús politikai évadra számíthatunk, mely már induláskor is sok izgalommal szolgál – írja a Magyar Nemzet számára készített elemzésében a Nézőpont Intézet.

Szeptember 9. és 11. között, még az árvízhelyzet előtt készült a Nézőpont közvélemény-kutatás a pártok támogatottságáról.

Elemzésében az intézet kiemelte, hogy a Fidesz megőrizte a támogatottságát.

A kormánypártoknak 45 százalékos támogatottsága van azok köré­ben, akik részt vennének egy most vasárnapi országgyűlési választáson, ami változatlan bázist jelent a júniusi európai parlamenti választáson elért eredményéhez képest. A teljes felnőtt népességben sincs változás: januárban és most is több mint minden harmadik (34 százalék) felnőtt mondta magát a kormánypárt szimpatizánsának.

A „kiábrándult fideszesek” nem látszanak a Nézőpont kutatási adatai szerint.

Az elemzőcég szerint Magyar Péter pártja „kannibalizálja” az ellenzéki pártok szavazóit A Tisza Párt ugyan öt százalékponttal tudta növelni népszerűségét az EP-választás óta, de az aktív választók körében mért 35 százalékos eredménye jelentősen elmarad a kormánypártok támogatottságától.

Hírdetés

A Tisza Párt erősödése a többi ellenzéki párt gyengülésével járt, amely a Fidesz változatlan népszerűsége mellett nem meglepő következmény.

Az EP-választáson a Tisza Párt mellett a többi ellenzéki párt még 25,6 százalékos szavazatarányt könyvelhetett el, a Nézőpont Intézet felmérése szerint ez ma már alig húsz százalék, azaz a szavazóik ötödét bekebelezte a Tisza. Eközben két-két százalékpontot vesztett a Gyurcsány-koalíció (jelenleg hat százalék) és a Mi Hazánk (jelenleg öt százalék), a Momentum pedig egy százalékponttal gyengült (jelenleg három százalék).

A Nézőpont hangsúlyozta: a Fidesz egyértelmű győzelmet aratna egy mostani országgyűlési választáson, mivel az elemzés szerint a kormánypártok nemcsak a legnépszerűbbek, de nekik van a legnagyobb tartalékuk is.

A 2026-os országgyűlési választás kimenetele szempontjából döntő jelentőségű lehet, hogy a kormánypártok hogyan tudnak mozgósítani. Ha a Fidesz a jelenleg inaktív szimpatizánsait mobilizálni tudja, akár ismét a 2022-es választáson szerzett szavazatok számának közelébe kerülhet, ami belföldön 2,8 millió szavazatot jelentett – írja a Nézőpont.

Négypárti parlament alakulhatna most vasárnap

Ha most vasárnap lenne a választás, a Fidesz–KDNP és a Tisza Párt képviselői mellett csak a Demokratikus Koa­líció és esetleg a Mi Hazánk jutna be a parlamentbe.

Az év elején még 14 százalékos DK a parlamenti küszöb felett maradásért küzd. Rajtuk kívül csupán a Mi Hazánknak sikerült stabilizálnia a szavazótáborát a bejutási küszöb felett. Ha most lenne a választás, négypárti parlament alakulna, de mind a Mi Hazánknak, mind Gyurcsány Ferenc DK-jának szüksége lenne szerencsére, hogy be tudjanak jutni a parlamentbe – állapítja meg a Nézőpont intézet.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »