Putyin jóváhagyta az Iránnal kötött megállapodás tervezetét, meghosszabbította a nyugati import tilalmát

Putyin jóváhagyta az Iránnal kötött megállapodás tervezetét, meghosszabbította a nyugati import tilalmát

Nyitókép: SITA

Vlagyimir Putyin orosz elnök ma jóváhagyta az Iránnal való stratégiai partnerségről szóló megállapodás-tervezetet. Rendeletével egyúttal újabb két évvel meghosszabbította a nyugatról érkező élelmiszer-behozatali tilalmat, amelyet 2014-ben vezetett be az ukrán Krím félsziget annektálása és az ukrán félsziget felbujtása után Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciókra válaszul. az oroszbarát szakadárok felkelése a kelet-ukrajnai Donbászban.

Putyin rendelete 2025. január 1-jétől 2026. december 31-ig kiterjeszti az orosz embargót – közölték hírügynökségek. A tíz éve érvényben lévő tilalmat általában egy évvel hosszabbítják meg, de itt most két évről van szó.

Az orosz elnök egyúttal a Külügyminisztérium javaslatára elfogadta az Iránnal való átfogó stratégiai partnerségről szóló megállapodás tervezetét.

Hírdetés

„Célszerűnek tartom a megállapodást a legmagasabb szinten aláírni”

– mondta Putyin, bár azt nem említette, mikor kerülhet sor a tervezet aláírására.

Sajtóhírek szerint Irán több száz rakétával láthatja el Oroszországot, mint ahogy az ukrán városok és települések elleni légicsapásoknál használt drónok ezreit is ő szállította. A sajtó szerint cserébe Oroszország modern légvédelmi rendszerekkel látja el Iránt. Oroszország észak-koreai rakétákat és tüzérségi lőszereket is bevetett az Ukrajna elleni háborúba.

ČTK, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »