Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Sepsiszentgyörgyi Sportnapok A nagy népszerűségnek örvendő Sportnapok tizenhatodik kiadását szeptember 20–22. között rendezik meg Sepsiszentgyörgyön. A mai, bemelegítő nap programja: 18 órától a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében a Sportszülők minikonferencián előadást tart Roseti-Karikás Emőke: Hogyan legyek jó sportszülő?; Gyömbér Noémi: Sportpszichológiai svédasztal: értékek mértékkel?; Kovács Krisztina: Szülők, sportolók, edzők: egymás ellen vagy egymásért? Az eseménysorozatot pénteken 17 órakor Sepsiszentgyörgy főterén megnyitja Révész Máriusz, a Magyar Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkára, Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Nemes Áron, a Sportnapok fő szervezője. Ezt követi az Olimpiai tiszteletfutás, amelyen a résztvevők a városközpontban kialakított pályán szaladnak egy kört Incze Kriszta, Molnár Ede és Cătălina Axente olimpikonok tiszteletére.

Aktív Székelyföld Konferencia Sepsiszentgyörgyön a Sepsi Arénában szeptember 21-én fiatalokat és időseket, sportkedvelőket és az egészséges életmód felé kacsingató érdeklődőket, a közösségért tenni vágyókat várnak az Aktív Székelyföld Konferenciára. Olyan helyi és nemzetközi szinten elismert előadókat hívtak, akik aktív és egészséges életmódra kiterjedő, követendő jó példákkal és gyakorlati tanácsokkal látnak el. Az előadások során szó esik a helyes mozgásról és táplálkozásról, a szabadidő aktív eltöltéséről, ilyenformán az aktív turizmus fogalmáról, de a túrázásról és a tájfutásról, valamint az aktív öregedésről is hallgathatunk igen tartalmas beszélgetéseket. A rendezvény az egészség és életminőség fejlesztésére irányuló Aktív Magyarország kezdeményezés bevált mintáját követi, fókuszában az aktív életmódra való ösztönzés áll. Bővebb részletek és jegyek az aktivszekelyfold.ro honlapon.

Könyvbemutató ZABOLÁN a Csángó Néprajzi Múzeumban szeptember 20-án, pénteken 18 órai kezdettel bemutatják Salamon Ferenc Mit neked, utókor, emlékül átadok című értékőrző könyvét. Házigazda: Demes Judit.

CseRnátoni BuRRogtató Szeptember 21-én, szombaton rendezik meg a Haszmann Pál Múzeumban a CseRnátoni BuRRogtatót. 12 órakor gyülekező, motorindítás, 13 órától veterán traktorok felvonulása Csernáton központjában. Színpadi programok: 13.30-tól a traktorok visszaérkezése, bemutatása; 14 órától a Felső-háromszéki Ifjúsági Fúvószenekar koncertje; 14.50-től cséplésbemutató és a múzeum működő motorjainak beindítása, bemutatása; 15 órától fellép a kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttes; 16 órától a Cover’n cover együttes koncertje Kátai Judittal és Orbán Ferenccel; 17 órától tombolasorsolás. Állandó programok: kenyérsütés; Boros László makettkiállítása; kézműves-foglalkozások a békéscsabai Díszítőművész Szakkör és Hegyeli Hunor vezetésével; népi gyermekjátékok.

Pályázat tehetséges tanulóknak A Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő megbízásából a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács nyílt pályázatot hirdet a romániai magyar nyelvű oktatásban részt vevő, kiemelkedően tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű tanulók támogatására. A rendelkezésre álló keretösszeg 8 700 000 forint, az ösztöndíj személyenként 100 ezer forintnak megfelelő lej a 2024/2025-ös tanévre. A vissza nem térítendő támogatás folyósítása egyszeri banki átutalással történik. Pályázók köre: Hargita, Kovászna, Maros, Bákó, Brassó megyei állandó lakcímmel rendelkező, a romániai magyar nyelvű oktatásban részt vevő, 6–12. évfolyamon tanuló, kiemelkedően tehetséges és szociálisan hátrányos helyzetű tanulók. A pályázat benyújtásának határideje: november 8., 24 óra (postai úton a postabélyegző dátuma). A pályázatokat a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács postacímére kell küldeni: Asociaţia pentru Ocrotirea Talentelor din Ținutul Secuiesc, 520014 Sfântu Gheorghe, Str. Bisericii nr. 1/A, jud. Covasna. A pályázat feltételeiről és formai követelményeiről részletek a tehetsegpont.ro honlapon találhatóak. Elérhetőségek: 0744 616 449, [email protected].

Kiállítás TŰZZOMÁNC-KIÁLLÍTÁS. A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ emeleti dísztermében ma 18 órától megnyílik Elekes Gyula tűzzománcművész kiállítása. Az alkotó munkásságát Lőrincz Ildikó művészettörténész méltatja, közreműködik zongorán Gáspár István, a Molnár Józsiás-iskola VIII. osztályos tanulója.

Hírdetés

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Ma 12 órától Daróczi Klarissza egyéni játékát, a sSOHA című előadást láthatja Sepsiszentgyörgyön a nagyközönség (rendező: Hatházi András). Ajánlott korosztály: 14 éven felülieknek. Érdeklődni, foglalni a 0757 047 717-es telefonszámon lehet Péter Orsolyánál. Jegyár: 10 lej személyenként. Szervezett csoportok esetén a kísérő pedagógusok belépése díjtalan.

Zene SEPSISZENTGYÖRGY. Ma 19 órától rendkívüli zongorakoncertre várja az érdeklődőket az Árkosi Kulturális Központ (Sepsiszentgyörgy, Zeneház, Olt utca 6. szám). Fellép Sabina Oprea, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongora szakos tanára. Jegyár: 20 lej. MIKLÓSVÁR. A Kálnoky-kastély gyertyafénnyel megvilágított pincéjében folytatódik a Candlelight Castle (Kastély gyertyafényben) rendezvénysorozat. Szeptember 22-én, vasárnap 17 és 20 órai kezdettel várják az érdeklődőket a pezsgővel és vacsorával egybekötött koncertekre, ahol ezúttal Hans Zimmer ismert filmzenéi csendülnek fel. A koncertek előtt 30 perccel múzeumlátogatási lehetőség is lesz.

Hitvilág BIBLIAMŰHELY. A sepsiszentgyörgyi unitárius egyház tanácstermében ma 18 órakor kezdődik a Bibliaműhely. Téma: Bevezetés a Szentírás rejtelmeibe.

Mozi MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi mai műsora: 16.15-től Barátom, a pingvin (románul beszélő) 18.15-től román feliratos, 16.30-tól Sirocco és a Szelek Királysága (magyarul beszélő), 18 órától Velünk véget ér (magyarul beszélő), 20.15-től A vadászat éjszakája (román feliratos), 20.30-tól Alien: Romulus (magyarul beszélő).

Röviden VÍZELZÁRÁS. A zaláni ivóvíztartály időszakonkénti tisztítása és fertőtlenítése miatt ma 12 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás azoknál a Zalán felső felében lakó fogyasztóknál, akik közvetlenül az ivóvíztartályból kapják a vizet. Szotyorban ma 8–15 óráig nem lesz ivóvíz. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. vidéki lomtalanítási akciója során régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékot, ruhaneműt szállítanak el ma Egerpatakon és Szacsván, pénteken Maksán és Sepsibesenyőn. Honlap: tega.ro. FELKÉSZÍTŐ. Az Amőba Alapítvány érettségire felkészítőt szervez matematikából XII. osztályos tanulóknak. Az első megbeszélés időpontja: szeptember 26., 17 óra, Sepsiszentgyörgyön a Templom utcai székhelyen. Jelentkezés, iratkozás naponta a titkárságon 9–15 óráig. Telefon: 0744 616 449 vagy 0744 167 500.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20 és 6 óra között a Grigore Bălan tábornok úti Dr. Max (telefon: 0752 068 364) patika teljesít éjszakai szolgálatot. Kézdivásárhelyen ma a 22-es Udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu.

Menedékszoba Marosvásárhelyen A Solidaris Egyesület hetedik éve biztosít kedvezményes, esetenként ingyenes szállást a Marosvásárhelyre érkező betegeknek és hozzátartozóiknak. A Menedékszoba program zavartalan működését jelenleg 241 magánszemély 20 lejes adománya révén igyekeznek biztosítani, amit hálásan köszönnek. Az adományozás a 8864-es sms-számra elküldött Solidaris üzenettel történik. A szeptemberben jelentkező adományozók között több értékes nyereményt sorsolnak ki az Ő az út Keresztyén Zenefesztiválon szeptember 21-én, szombaton délután: a III. díj 500 lejes vásárlási utalvány a Corso üzletlánc jóvoltából; a II. díj 1000 lejes gyógyászati ellátás a Marmed járóbeteg-rendelő jóvoltából; az I. díj kétszemélyes egyiptomi álomutazás a KoKo Tour jóvoltából. Feliratkozni a 8864-es telefonszámra elküldött Solidaris szóval lehet, ami egyben havi 20 lejes támogatást is jelent.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »