Kis buzgár és nagy buzgár – mindenhol jár az ár

Kis buzgár és nagy buzgár – mindenhol jár az ár

Vámosszabadinál a hidat le kellett súlyozni, hogy a megemelkedő vízszint ne rongálja meg a hídszerkezetet. Az InfoRádió riportere a helyszínen beszélgetett Ambrus Gellérttel, a település polgármesterével.

Vámosszabadinál figyelni kell a nagy buzgárra és a kis buzgárra is.

A településnél a hidat is lezárták, mert az előrejelzések alapján úgy tűnik, hogy az útnak a szintjét elérheti a víz – mondta az InfoRádiónak a polgármester.

A buzgár az kezelhető, mert minden évben ugyanott jön föl, tehát szerintem nagyjából a vízügyes kollégák számítottak arra, hogy ott meg fog jelenni, úgyhogy a homokzsákok ott vannak, a vízügyes kollégák alapvetően el tudják látni, külső segítség nem kell – tette hozzá Ambrus Gellért.

Hírdetés

Mint mondta, a vízszint várhatóan a 2013-as alatt lesz 30-40 centivel. Inkább az elhúzódó olvadás okozhat majd problémát, ahogy a töltések nagyobb terhelést kapnak, mert nem a szokásos egy hét alatt vonul le a nagyvíz, hanem akár tovább is tarthat.

A nagy buzgárból megy be a víz az erdőbe, de ez nem veszélyezteti a települést a polgármester szerint. 2013-ban is ugyanez volt, a nagy részét sikerült megfogni, de amit nem sikerült, az a mentett oldalon az erdők gyakorlatilag eloszlott mindenféle probléma nélkül.

Maga a szivárgás, vagy a buzgár nem jelent veszélyt a település szempontjából.

(A nyitókép 2018 augusztusában készült Vámosszabadinál. Akkor aszály sújtotta a térséget.)


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »