A jelenlét a legfontosabb – A Katonai Ordinariátus is csatlakozott az Ars Sacra Fesztiválhoz

A jelenlét a legfontosabb – A Katonai Ordinariátus is csatlakozott az Ars Sacra Fesztiválhoz

Idén először csatlakozott az Ars Sacra Fesztiválhoz a HM Katolikus Tábori Püspökség. A nyitott templomok napján, szeptember 14-én ikonkiállítás nyílt a tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya-templomban, illetve a Katonai Ordinariátus harminc évéről beszélgetett Zsuffa Tünde, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtószóvivője, Berta Tibor tábori püspök és Fodor Endre rádiós szerkesztő.

Augusztusban a HM Katolikus Tábori Püspökség vette át Budapesten a tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya-templom lelkipásztori szolgálatát, amely kiállítással, előadással és katonazenekari koncerttel csatlakozott az Ars Sacra Fesztivál keretében rendezett nyitott templomok napjához.

Szentesi Csaba alezredes, kiemelt tábori lelkész nyitotta meg Monostory Viktória, Latorcai-Ujházi Aranka és Simicskó István ikonfestők kiállítását, kiemelve, hogy ez a festészeti műfaj az, ahol az ég és a föld igazán összeér. Ebben a műfajban ugyanis a technikai megvalósítás szorosan kapcsolódik a mű tartalmához. Nem véletlen, hogy Monostory Viktória lelkigyakorlatokon is bővítette ikonfestő tudását.

A templomban ezt követően a Katonai Ordinariátus harminc évéről beszélgetett Zsuffa Tünde író, Fodor Endre rádiós szerkesztő és Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök.

Egyebek mellett arra keresték a választ, hogy vajon mi változott meg a világban, ami miatt a fiatalemberek már nem akarnak katonának állni. Berta Tibor ennek egyik okát abban látja, hogy ma már nem egyértelmű az sem, mi a haza, és az ahhoz való viszonyunk sem az.

A katona számára a haza megvédésének eszméje nem elvont fogalom, hanem a saját családja, házastársa, gyermekei, barátai, szomszédai és a kultúra, a természet és a környezet megvédését jelenti – mondta a katolikus tábori püspök.

A Katonai Ordinariátus harmincéves történetét fotókiállítás mutatja be a templomban. Berta Tibor kiemelte, hogy a tábori lelkészek ha kell, 0–24 órában igyekeznek együtt lenni a katonákkal; a kiállított képek pedig megmutatják, hogyan lehet a hitet megélni, megtartani a katonahivatás kihívásai közepette is.

Hírdetés

„Az állandó jelenlétet hagyományos lelkipásztorkodásban nem vagy nagy nehézségek árán lehetne megoldani. A tábori lelkészek azért mobilak, hogy ott tudjanak lenni a laktanyákban, a kiképzéseken, a különböző gyakorlatokon, vagy a külszolgálatokon, amikor a katonák több száz vagy több ezer kilométerre vannak Magyarországtól. Ez a jelenlétünk szerintem a legfontosabb.”

A beszélgetésen Fodor Endre, az Inter arma caritas című rádióműsor szerkesztője felidézte azt a szerencsés véletlent, amelynek a műsor a születését köszönhette 2013-ban, és hangsúlyozta, hogy nincs a Mária Rádióban még egy olyan műsor, amely már több mint ötszáz  adást ért volna meg.

Az Ars Sacra Fesztivál következő „katonai” programját szeptember 17-én rendezik: 15 órakor Takács Tamás ezredes, a lelkészi kar vezetője tart előadást Bizalom – Hit – Tekintély – Engedelmesség címmel, majd 16 órakor katonazenekari koncert lesz a templom előtt.

Forrás: HM Katolikus Tábori Püspökség

Szöveg: Halmos B. Ágnes

Fotó: Füzes Judith/KTP

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »