Egy teljesen újfajta módszerrel mért brutális csapást Izreal a Hezbollahra. Magyar szál is felmerült a csapás kapcsán

Egy teljesen újfajta módszerrel mért brutális csapást Izreal a Hezbollahra. Magyar szál is felmerült a csapás kapcsán

Nem akármilyen támadást hajtott végre egy nappal ezelőtt Izrael a Hizbaláh (Hezbollah) ellen. A militáns (egyes szerint terror-) szervezet több ezer tagjának egyszerre robbant fel a csipogója. A legfrissebb hírek szerint eddig 11 halottról, 4000 sérültről lehet tudni, ez utóbbiak közül 250 állapota válságos. Egy tajvani vállalat szerint a csipogókat Magyarországon készítették.

A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a csipogókat a Libanonban az állam kvázi egyik ágának tekinthető Hizbaláh tagjai nemrég kapták. A szervezet egyik tisztviselője azt nyilatkozta, hogy sok harcosuk használ személyhívót, és többen eldobták a készüléket közvetlenül a robbanás előtt, mert azok felforrósodtak. 

Az egyidejű robbanásokra helyi idő szerint délután 15:30-kor került sor, és az első jelentések még csak 150 sérültről szóltak. Szerdára ez a szám 4000-re emelkedett. A sebesültek között van a libanoni iráni nagykövet is, Mojtaba Amani is.

Izrael nem ismerte el felelősségét a rendkívül szofisztikált támadásért, ám igencsak valószínűnek tartják, hogy a Moszad áll az egyébként brutális bravúr mögött.

Ugyanis a csipogókat távolról, egy kibertámadás keretében fordították felhasználóik ellen, valószínűleg túlterhelték az akkumulátorokat, amelyek ezt követően felrobbantak.

Legalábbis erre utalnak az első szakértői vélemények. Michale Horowitz, a közel-keleti székhelyű Le Beck International biztonsági és kockázatkezelési tanácsadócég hírszerzési vezetője szerint a személyi hívók akkumulátorát egy rosszindulatú szoftver túlterhelte, azok felhevültek, majd felrobbantak. Horowitz felvetette a lehetőséget, hogy Izrael esetleg beszivárgott abba az üzembe, ahol a készülékeket gyártották.

Itt kezd érdekes lenni, mert a tajvani vállalat, a Gold Apollo azt állítja, hogy a Hizballáh fegyveresei által használt AR-924 típusú személyhívót Magyarországon gyártották.

Hírdetés

A gyártás állítólag a BAC Consulting Kft. nevű céghez kötődik.

Itt érdemes kiemelni, hogy a tajvani cég nem véletlenül hárítja jogosan vagy félrevezető szándékkal a felelősséget: a típus az övék, a csipogókon az ő márkajelük van. Most azt állítják, hogy bár a márkajelzést az övék, ők csak engedélyezték a budapesti székhelyű vállalkozásnak, hogy használja azt az általa gyártott csipogókon. 

A Gold Apollo gyorsan el is távolította céges honlapjáról az összes, magyar vállalkozásra utaló oldalt és szöveget.

A BAC Consultingról annyit tudni, hogy tevékenységi köre igencsak széles, félmillió eurós árbevétele és 46 ezer eurós nyeresége volt a tavalyi évben, és egyetlen személy tulajdonában van. Az NBC-nek sikerült elérnie a cég tulajdonosát, bizonyos Cristiana Bársony-Arcidiaconót, aki megerősítette, hogy együttműködik a Gold Apollóval, de állítása szerint a robbanó csipogókat nem ő készítette, hanem csak közvetítő volt. 

A Channel 4 News összevágásából jól látható, pontosan hogyan kell elképzelni a robbantásokat és azt, hogy milyen sérüléseket okoz. A felvételt gyenge idegzetűeknek nem ajánljuk.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »