Átadták a keszthelyi Kiskastély katolikus óvodát

Átadták a keszthelyi Kiskastély katolikus óvodát

Szeptember 13-án, pénteken tartották a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola Kiskastély óvodájának hivatalos átadóját.

Gyuk Balázs a keszthelyi oktatási és nevelési intézmény főigazgatója köszöntőbeszédében felidézte: „Ha két évvel ezelőtt állnánk itt, akkor ezen a helyen most a szél fütyülne, és áznánk az ernyőink alatt, egy romos, de egykoron szebb napokat látott épület északi szárnyánál. Ha 160 évvel pörgetnénk vissza az időt, akkor egy szépen megépített majorsági központ, a Magyar Királyi Gazdasági Tanintézet parkos előterében hallgatnánk egymást. A két időpont között pedig működött az épületben ruhagyár, szociális foglalkoztató, főépítészi iroda, óvoda, és a felső szinten voltak bérlakások is.

Aztán csak múltak az évek, és a Lovassy utcán elzuhogó autóinkból kinézve egyre szomorúbbnak láttuk a Kiskastély állagát. Majd jött egy nagy maroknyi, jó szándékú, stratégiai szemléletű ember. S Kölcseytől kölcsönözve a gondolatot, a »kőhalom helyén most vár áll, kedv s öröm röpködnek«. Köszönjük mindannyiuknak! Köszönjük a kedves szülőknek is, akik ránk bízták a gyermekeiket!”

Az igazgató elmondta: szeptember elsejével egy három oktatási intézményből álló pedagógiai komplexum állt össze. „A Ranolder-iskolán kívül hozzánk tartozik még a rezi Laky Demeter Római Katolikus Tagiskola, illetve ez a gyönyörűen felújított és gyakorlatilag telt házzal induló Kiskastély óvoda. Kijelenthetem, hogy az elmúlt két és fél hónap munkájának eredményeként máris sok ponton változtattunk, újítottunk az iskola nevelési, oktatási és lelkületi kínálatán.”

Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője, közlekedési államtitkár úgy fogalmazott: Keszthely egy nagyon forgalmas részén egy hosszú évtizedekig méltatlan állapotban lévő épületegyüttese újult meg. Ez nagyon nagy érték mind építészetileg, mind értékmentés szempontjából. A mai nap annak is az ünnepe, hogy a Veszprémi Főegyházmegye a főpásztor vezetésével, munkatársaik támogatásával, a keszthelyi önkormányzattal, a helyi közösségekkel összefogásban nagyot tudott előrelépni; együttműködésük óriási érték.

Kovács Erika óvodaigazgató beszédében feltette a kérdést: Mi kell egy intézménynek a tartós sikeréhez? Először is kell egy 21. századi elvárásoknak megfelelő eszközrendszer, tárgyi feltételek, amely intézményesen megvalósul. Kell hozzá egy nagyon összetartó, egymást becsülő, szerető, nagyszerű szakmaiságú kollektíva, amely nagyon szépen megvalósult. Kell hozzá egy innovatív, hosszú távon gondolkodó, pedagógust, pedagógiát, gyermekeket tisztelő és támogató fenntartó, aki a Veszprémi Főegyházmegye és Udvardy György érsek személyében jelen van. „Nagyon ritkán áll együtt ez a három tényező a sikerhez. Úgy gondolom, hogy nekünk ez megadatott. Ehhez méltóan kell itt élnünk és dolgoznunk, ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?”

Udvardy György érsek beszédében kiemelte: sokszor elhangzik a kérdés ma is, és egyéb alkalmakkor, amikor oktatási intézményeket fenntartóként veszünk át, működtetünk vagy megújítunk, hogy miben több, miben különbözik egy egyházi oktatási intézmény. Mindenki a legjobbat szeretné adni. Amit mi fel tudunk kínálni: a szakmaiság és az, hogy

Hisszük, hogy Jézus Krisztus számunkra lehetőséget teremt, reményt ad. Erőnek erejével kell erősítenünk a bizalmat egymás iránt. Mert a bizalomvesztés teszi élhetetlenné, lehetetlenné a jövőnket. És a kis közösségek, amelyek a bizalomra épülnek, ezt próbálják erősíteni. Ezért kell mindent odaadni, ami a kultúrát, a teljességet, az emberi méltóságot és a szentséget erősíti. Így tekintünk az óvodára, így tekintünk az iskolai közösségünkre, és így tekintünk arra, hogy az a közeg, amely körülveszi, mind ezt szeretné szolgálni. „Főigazgató úr azzal kezdte, hogy a létről szól az ünnep. Mellé teszem a köszönetet, és mellé teszem a bizalmat.”

A főpásztor köszönetet mondott mindenkinek, aki valamilyen módon részt vett ebben a projektben.

Hírdetés

Az ünnepséget követően a veszprémi érsek megáldotta a szülőket, gyermekeket, pedagógusokat, majd az óvodaépület tereit is.

*

A műemléki védettség alatt álló, évtizedek óta üresen, kihasználatlan és rossz állapotban lévő, a Vásártéren található Kiskastély felújításával és bővítésével valósult meg az új Kiskastély Római Katolikus Óvoda.

Az óvoda a Veszprémi Főegyházmegye fenntartásában lévő Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola intézményének része. Mind a keszthelyi, mind a környéken élő családok számára magas színvonalú, gyermek- és értékközpontú, modern, katolikus óvodaintézmény jött létre.

A Kiskastély épületében a nevelőtestületi és titkársági irodák, a foglalkoztatók, a tornaszoba és a sószoba kapott helyet.

A négycsoportos óvoda csoportszobáit a Kiskastély épületéhez kapcsolódó, újonnan megépített északi és déli szárnyban helyezték el.

Az óvoda központi épülete és az új épületrészben helyet kapó csoportszobák közvetlen kertkapcsolattal rendelkeznek, kedvező tájolással és racionalizált kialakítással. A katolikus szellemiség erősítésére kápolnát is kialakítottak.

Az óvodás gyermekek étkezését melegítőkonyha szolgálja ki.

Az óvodafejlesztéshez szükséges támogatást a Miniszterelnökség kezelő szerveként eljáró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. mint támogató a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programja keretében biztosította a Veszprémi Főegyházmegye részére.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »