Csipogók százai robbantek fel Libanonban (videó)

Csipogók százai robbantek fel Libanonban (videó)

2024. 09. 17.

Rengeteg személyhívó robbant fel Libanonban, hárman meghaltak és ezernél is többen megsebesültek. Megsérülhetett Irán libanoni nagykövete is a friss beszerzésű Hezbollah-csipogók detonációja miatt – írta meg a Magyar Nemzet.

Ezernél is többen megsebesültek kedden Libanonban, köztük a Hezbollah milícia sok tagja az egymás közötti kapcsolattartásra használt személyhívójuk szinte egyidejű felrobbanásától – közölte az Irán-barát síita szervezet névtelenséget kérő egyik tisztségviselője.

Az illetékes szerint a csipogók felrobbanása az őket érő „legsúlyosabb biztonsági incidens” a már csaknem egy éve folyó Gázai övezeti háborúban, amelyben a Hezbollah rendszeresen rakétákkal támadja Izrael területét, ezzel támogatva a Hamász palesztin szervezet harcát. Az iráni Mehr hírügynökség szerint Modzstaba Amani, Irán libanoni nagykövete is a sebesültek között van.

A Hezbollah tájékoztatása szerint három halálos áldozat is van. A Reuters egyik libanoni tudósítója több mentőautót is látott Bejrút déli negyedeiben, ahol az apró robbanások és sérülések miatt pánik tört ki a lakosok körében. A helybeliek elmondása szerint a robbanások fél óra leforgása alatt történtek. Egy Hezbollah-tisztségviselő szerint Libanon déli részéről is jelentettek ilyen jellegű robbanásokat.

A bejrúti egészségügyi minisztériumhoz tartozó válságkezelési központ felszólította az egészségügyi dolgozókat: azonnal menjenek be munkahelyükre, hogy az ország el tudja látni a tömeges sérüléseket. Egyúttal figyelmeztetést adott ki, miszerint az egészségügyi személyzet ne használjon személyhívót. Három – szintén meg nem nevezett – biztonsági forrás arról számolt be, hogy a szóban forgó személyhívók a Hezbollah vadonatúj beszerzései.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »