Tarol a halál a magyar utakon – új veszély leselkedik az autósokra

Tarol a halál a magyar utakon – új veszély leselkedik az autósokra

Növekszik a halottak és sérültek száma az útjainkon, de már nem a gyorshajtás a leggyakoribb oka a közlekedési baleseteknek.

Többen sérültek meg közlekedési balesetben 2024 első felében, mint tavaly ilyenkor. Növekedett az elhunytak száma is az utakon, miközben kevesebb a halálos baleset. Már nem a sebességhatár átlépése a legfőbb szabályszegés és csökkent a részegek száma is, józanul okozunk több tragédiát – írja a vezess.hu.

Az elmúlt fél év hivatalos adatai alapján sajnos 2024 nagy részében, szinte minden fontos közlekedési balesetes statisztika romlott. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint az első hat hónapban. 10,5 százalékkal a legnagyobb emelkedést a közlekedési balesetben meghaltak vagy megsérültek száma mutatja: hat hónap alatt 879-cel több emberhez kellett mentőt hívni az utakra, a teljes, féléves szám 9274.

Átlagolva ez azt jelenti, 2024 első felének minden egyes napján 50-nél több ember volt érintett sérüléses vagy halálos közlekedési balesetben.

A portál szerint az idei az elmúlt öt esztendő legrosszabb első féléves statisztikája. Három százalékkal emelkedett a közlekedési balesetben meghaltak száma is 2024 első felében (218 vs. 211), ami azért különösen elgondolkodtató, mert ebben az időszakban 2,1 százalékkal csökkent a halálos közúti közlekedési balesetek száma (189-re 193-ról).

Ennek a két statisztikának elvileg éppen ellenkező irányba kellene tartósan és folyamatosan változnia egymáshoz képest, hiszen az általunk használt gépjárműállomány egésze évről évre egyre biztonságosabbá válik – vélekedik a vezess.hu. Így egy-egy balesetre elvileg évről évre kevesebb halottnak kellene jutni amiatt, hogy egyre jobban védik az autók az utastérben utazókat. Ezen felül a gyalogosgázolások csökkenését is egyre precízebb rendszerek segítik, amelyek mind több közlekedési helyzetben önmaguktól megállítják a járműveket a vezető beavatkozása nélkül.

A fejlesztések azonban csak akkor válhatnak több életet megmentő valósággá, ha közben nem növekszik a szabálytalanságok száma és nem emelkedik az átlagos haladási sebesség. Csakhogy a rendőrségi statisztikákból kiderült,

minden korábbinál több gyorshajtásos bírságot szórt szét az ORFK az első félévben.

Romlottak más fontos statisztikák is az idén: 9,2 százalékkal nőtt a közúti közlekedési balesetek során súlyosan sérültek száma (2199-re 2013-ról), és 11 százalékkal emelkedett a könnyen sérültek száma (6857-re 6171-ről) 2024 első felében a múlt esztendő azonos időszakához képest. Előbbi az elmúlt öt év második legrosszabb adata, utóbbi a legrosszabb 2020 és 2024 között.

A hivatalos rendőrségi statisztikák szerint folyamatosan és örömteli mértékben csökken az ittasan okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma nálunk, idén 14,6 százalékkal (398-ra 466-ról). Öt éves időszakot nézve kimondottan látványos a változás (628 volt 2020 első felében), az egymillió alkoholista országában meglepően alacsonyak ezek a számok.

Vagyis a közúti balesetek messze több mint 90 százalékát nem lehet az alkohol látást zavaró és reflex-tompító hatására fogni Magyarországon, szinte mindnél tiszta fejjel hibáznak a közlekedők. Érdekes a vármegyék és Budapest sorrendje aszerint, hogy az adott közigazgatási területen okozott személysérüléses közlekedési baleseteknek mennyi százalékát okozták ittasan 2024 első hat hónapjában.

  • Fejér 11,3 százalék
  • Hírdetés

  • Nógrád 11,1 százalék
  • Vas 10,6 százalék
  • Baranya 7,8 százalék
  • Csongrád 7 százalék
  • Budapest a húszas lista utolsó előtti helyén áll 3,4 százalékos aránnyal. Az elmúlt egy évben Somogy vármegye statisztikáiban látszik a legnagyobb javulás félév/félév összehasonlításban (-4,7 százalék), Fejérben romlott a leginkább a helyzet (+5,5 százalék). Itt többet kellene szondáztatni.

    Létezik egy rendőrségi statisztika, amelynek első helye sosem változott, a személysérüléses közúti közlekedési balesetek okai között mindig a gyorshajtást mutatta ki legfőbb problémának a rendőrség, amely ezt aktívan kommunikálta is. 2024 első felében mást mutat az ORFK hivatalos grafikonja: 33 százalékos aránnyal összesen 2254 balesetet okoztak a közlekedők az elsőbbségi szabályok megszegésével. 28 százalékos aránnyal és 1917 balesetokozással második helyen áll a gyorshajtás.

    Végül megjelentek a hivatalos rendőrségi statisztikában is a rollerek, segway-ek, elektromos egykerekűek.

    Az összefoglaló nevükön mikromobilitási eszközök nevű csoport járműveivel 178 személysérüléses közlekedési balesetet okoztak. Az ORFK szerint már közel annyit, mint országszerte a gyalogosok. Holott nyilvánvalóan óriási a számbeli különbség a két csoport között.

  • Személygépkocsi 4511 66 százalék
  • Kerékpár 653 10 százalék
  • Tehergépkocsi 498 7 százalék
  • Gyalogos 278 4 százalék
  • Motorkerékpár 271 3 százalék
  • Segédmotorkerékpár 235 3 százalék

  • Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »