A „nácizmus áldozataira” emlékeztető újabb botlatóköveket helyeztek ki Brüsszelben

A „nácizmus áldozataira” emlékeztető újabb botlatóköveket helyeztek ki Brüsszelben

Minden nap jó alkalom egy kis nácizásra és holokauszt-megemlékezésre. Ma éppen a "totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja" van, ebből az alkalomból helyezte ki a Brüsszeli Városi Múzeum az újabb köveket.

A múzeum közleménye szerint az öt kő egyikén a zsidó terrorista, Herschel Grynszpan neve szerepel, azé a 17 éves "fiatalé", aki 1938 novemberében lelőtte a párizsi német nagykövetségen dolgozó Ernst vom Rath követségi tanácsost.

Kihelyeztek továbbá egy követ egy második világháborús brüsszeli "ellenálló-házaspár", Eugene és Léonie Toussant-Bellon emlékére, valamint egy lengyelországi zsidó házaspár, Berek és Pesa Swiatlowski emlékére, akiket deportáltak.

A botlatóköveket Gunter Demnig német "művész" kezdeményezésére helyezik el szerte Európában. Magyarországon is taposhatjuk őket, több száz van már belőlük. Belgiumban eddig 180-at helyeztek el.

Hírdetés

A botlatókövek lényege, hogy Demnig oda helyezi őket, ahol az adott áldozat legutolsó, szabadon választott lakhelye volt (magyarul ahonnan elvitték), rajta az érintett születésének, halálának, deportálásának helyszínével, idejével. A projekt 1997 óta tart, azóta 70 ezer botlatókövet találunk Európa-szerte, a kontinens több mint húsz országában összesen.

A haldokló Európa ismét fején találta a szöget, mi a "legfontosabb" az emberek és a történelmi öntudat számára.

(MTI nyomán Kuruc.info)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »