Izraeli-paleszin konfliktus – Blinken: A tárgyalás az utolsó lehetőség a fegyverszünet elérésére

Izraeli-paleszin konfliktus – Blinken: A tárgyalás az utolsó lehetőség a fegyverszünet elérésére

A nemzetközi közvetítők napokban folytatott tárgyalásai az utolsó esélyt jelenthetik a Gázai övezetben folyó háború befejezéséről szóló megállapodásra. Antony Blinken amerikai külügyminiszter ezt mondta hétfőn izraeli látogatása során.

mondta Blinken a Jichák Hercog izraeli államfővel tartott talákozón azzal, hogy ügyelni kell arra, hogy senki ne tegyen olyan lépéseket, amelyek megzavarhatják az Egyesült Államok és a közvetítők által támogatott rendezési folyamatot.

emelte ki Blinken.  

Hercog Tel-Avivban, a Kempinski Szállodában találkozott hétfő reggel az amerikai külügyminiszterrel, aki vasárnap este érkezett Izraelbe.

Hírdetés

Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom is próbál közvetítői szerepet vállalni a tárgyalásokban a tűzszünet és a túszok szabadon bocsátása érdekében. A legutóbbi fordulóra a múlt héten került sor a katari Dohában. A Hamász nem küldte ki képviselőit, és vasárnap elutasította a tárgyalásokon előterjesztett javaslatokat. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt azzal vádolták, hogy meghiúsította a megállapodásra irányuló erőfeszítéseket.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap kijelentette, hogy továbbra is lehetséges a megegyezés Izrael és a Hamász között. „Nem adjuk fel” – tette hozzá azzal, hogy a tárgyalások folytatódnak. A résztvevők ezen a héten az egyiptomi Kairóban gyűlnek össze.

Az egyik megoldatlan kérdés a Gázai övezet és Egyiptom határa. Netanjahu ragaszkodik ahhoz, hogy az izraeli hadseregnek továbbra is ellenőriznie kell ezt a határ menti sávot, amelyet „philadelphiai folyosónak” neveznek.

Blinkennek ez volt a kilencedik közel-keleti útja a Gázai övezetben zajló konfliktus tavaly októberi kezdete óta. Ennek során találkozott Jichak Herzog izraeli elnökkel is, hétfőn pedig Netanjahuval is tárgyal.

teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »