Zmeták Ernő olaszországi ihletésű képeiből látható kiállítás Érsekújvárban

Zmeták Ernő olaszországi ihletésű képeiből látható kiállítás Érsekújvárban

Érsekújvárban, a Művészeti Galériában Zmeták Ernő festményeiből nyílik kiállítás. Először kerülnek a közönség elé az érsekújvári származású festő olaszországi útjai során készült alkotások. A kiállítás augusztus 24-ig látható, erről számolt be Helena Markusková, a tárlat kurátora.

A kiállítást a képzőművész születésének 105. és halálának 20. évfordulója alkalmából rendezik. A képek múzeumok és magánszemélyek gyűjteményeiből származnak.

Az olaszországi tartózkodások jelentősen befolyásolták a művész látásmódját. A látogatások során kapcsolatba került a világörökség részét képező emlékekkel, helyszínekkel, és további ihletet merített munkájához. A képzőművészeti technikák közül különös erővel hatott rá a mozaik, amelyet meghonosított Szlovákiában is. A művész kedvenc témái voltak az olasz helységek terei, utcái, utcácskái, udvarai illetve hídjai. Csak kivételesen örökítette meg a jelentős műépítészeti elemeket.

Hírdetés

A festő, grafikus, monumentális alkotások művésze és műgyűjtő Budapesten Aba-Novák Vilmos és Kontuly Béla tanítványa volt, majd Pozsonyban a Szlovák Technikai Főiskolán folytatta tanulmányait. Az 1949 és 1952 közötti években Ľudovit Fulla munkatársa volt a Szlovák Képzőművészeti Főiskolán.

Ő készítette a rabčai templom, a privigyei kórház homlokzatának mozaikját, Pozsonyban a Prímás-palota timpanonját, a selmecbányai városi fürdő, a rózsahegyi Fulla Galéria, a lendaki templom homlokzatának mozaikját. Érsekújvárban 1979-ben megalapította a Művészeti Galériát és egy évvel később 2198 művet ajándékozott az intézménynek.

(BM/Felvidék.ma/Teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »