Nem tud aludni a hőségben? 10 trükk a szakértőtől

Nem tud aludni a hőségben? 10 trükk a szakértőtől

Nem tud aludni a hőségben? 10 trükk a szakértőtől Juhász Katalin2024. 07. 08., h – 16:14

Egy nemrégiben készült brit felmérés szerint nyáron havonta 17 órával kevesebbet alszunk. A felnőtt válaszadók több mint fele elmondta, hogy az emelkedő hőmérséklet miatt nyáron hat órát vagy annál kevesebbet alszik. 

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek negyedének szabadságot kellett kivennie, mert túl fáradtnak érezte magát ahhoz, hogy bemenjen a munkahelyére – írja a Daily Mail.

Ezzel összefüggésben Lisa Artis, a The Sleep Charity vezérigazgató-helyettese elárulta tíz legjobb tippjét a forró éjszakák leküzdésére.

 

1. Helyesen állítsa be a helyiség hőmérsékletét és kapcsolja ki az elektronikát.

Az ideális alvási környezet megteremtése magában foglalja a szobahőmérséklet hatékony szabályozását, ami a melegebb hónapokban nehezebb lehet. A legjobb minőségű alvás érdekében törekedjen a 16-17 °C körüli hőmérsékletre.
A nyilvánvaló szellőztetés mellett, ami segíthet ebben, jó ötlet, ha napközben behúzza a függönyöket vagy a redőnyöket, ha nem használja a hálószobát. Ezenkívül jó ötlet lefekvés előtt kikapcsolni a szobában lévő összes elektronikai eszközt, hogy megelőzzük a felesleges hőtermelést.

 

2. Alvási pozíciók

Ha minél jobban kinyújtózik – mint egy tengeri csillag -, az segít abban, hogy a levegő jobban keringjen a teste körül, és elősegítse a hő távozását alvás közben.

 

3. Meleg zuhany lefekvés előtt

Talán nem tűnik logikusnak, de ahelyett, hogy lefekvés előtt hideg zuhanyt venne, zuhanyozz le vízzel, mielőtt pizsamába bújik. A meleg víz felhevíti a testünket, és amikor kilépünk a zuhany alól, a hőmérséklet csökkenését érezzük. 

 

Hírdetés

4. A ventilátorok stratégiai használata

A ventilátorok jelentősen hozzájárulhatnak meleg időben a kényelmes alvási környezet fenntartásához. Dee vigyázzon: felverhetik a port és az allergéneket, ha nem tisztítja rendszeresen, vagy ha nem légtisztítóval együtt használa.

 

5. Használjon könnyű paplant

Fontolja meg, hogy könnyű paplant választ, ahelyett, hogy teljesen mellőzné az ágyneműt. A Simba nemrégiben végzett tanulmánya kimutatta, hogy az emberek 36%-a inkább paplanon alszik, vagy akár teljesen ki is iktatja azt nyáron. A megfelelő paplan használata viszont üdítő megoldást jelenthet.

 

6. Frissítés hűsítő párával

Fújja be a lepedőket víz, borsmenta és illóolaj keverékével, hogy hűsítő érzést és élénkítő illatot kapjon.

7. Korlátozza az étel- és alkoholfogyasztást késő este.

A lefekvéshez túlságosan közeli étkezés megemeli a testhőmérsékletet, ami megnehezíti az elalvást. Próbáljon meg legalább két órát hagyni az utolsó étkezés és a lefekvés között. Korlátozza az alkoholfogyasztást is, mivel az alkohol befolyásolja a szervezet hőmérsékletszabályozó képességét, ami fokozott hőérzetet eredményez. Ez fokozhatja a kellemetlen érzést az amúgy is meleg környezetben, és megnehezítheti az elalvást vagy az alvás megtartását.

8. A lábak hűtése

Ha bármit lehűtünk a lábunk közelében, az hatékonyan hűti az egész testünket. Fontolja meg egy pár zokni hűtését a hűtőben néhány órával lefekvés előtt, hogy extra hűsítő érzést kapjon. Vagy fagyasszon le egy flakon vizet, és helyezze az ágyba a talpa közelébe.

 

9. Növelje a kényelmet, minimalizálja a mozgást

Ha egyik módszer sem működik és még mindig forgolódik az ágyan, fontolja meg a kifejezetten hűvösség megőrzésére tervezett ágyneműt. Ha kényelmesen érzi magát, kevesebbet fog mozogni. Már kaphatóak olyan spediális matracok és ágyneműk amelyek szabályozzák a hőfokot, vagy fokozott légáteresztő képességgel rendelkeznek. 

10. Fő a hideg fej! 

A testhőmérséklet szabályozásához elegendő lehet, ha a fejét hűvösebb levegőnek teszi ki.

Az azonnali hatás kedvéért tegyen a homlokára vagy a nyakára hideg borogatást, vagy fagyasszon le egy rizzsel teli zoknit, és azt helyezze a párnája alá. (Plus1deň) 

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »