Greenpeace: Sokkal több vasúti összeköttetésre lenne szükség Európa városai között a sok légijárat helyett

Greenpeace: Sokkal több vasúti összeköttetésre lenne szükség Európa városai között a sok légijárat helyett

Nyitókép: Körkép.sk

Európa városai között hatszor több közvetlen légijárat közlekedik, mint amennyi közvetlen vasúti összeköttetés áll rendelkezésre. A szlovák főváros, Pozsony a vizsgált 45 város közül a tizenhatodik helyen végzett, derül ki a Greenpeace civil szervezet friss elemzéséből. A Greenpeace felszólítja az európai országok és az Európai Unió (EU) kormányait, hogy erősítsék meg a vasúti összeköttetéseiket. A szervezet szerint a meglévő vonalak teljes kihasználása esetén az európai vasúti forgalom több mint háromszorosára nőhetne. A kihasználatlan vonalak arra ösztönzik az embereket, hogy inkább repüljenek, mintsem vonattal utazzanak, miközben a légi közlekedés káros hatással van a bolygóra.

A Greenpeace 990 összeköttetést elemzett 45 európai nagyváros között. Ezen útvonalak mindössze 12 százalékát szolgálják ki vonattal, 69 százalékát pedig közvetlen légijáratokkal. Csaknem hatszor több közvetlen légijártat működik Európa nagyvárosai között, mint amennyi az elérhető közvetlen vonatkapcsolatok száma.

Hírdetés

A Greenpeace Slovakia szóvivője, Miroslava Ábelová szerint a repülés a közlekedéssel összefüggő üvegházhatású gázok kibocsátásának legnagyobb növekedési forrása az EU-ban. Tagállamai, köztük Szlovákia keveset tesznek a helyzet javításáért. „Pozsonynak gyenge a határon átnyúló közvetlen vonatkapcsolata. Csak hét elemzett város érhető el innen a meglévő közvetlen vonattal, miközben 18 órán belül 28 város van elérhető közelségben közvetlen módon vonattal, ez alig 25 százalékos kihasználtság.

A szomszédos városokban, mint Prága, Budapest vagy Bécs, sokkal nagyobb a közvetlen határon átnyúló vonatkapcsolatok száma” – tette hozzá. Pozsony azért mégsem áll olyan rosszul a rangsorban, mivel a repülőjáratok többségét Bécs bonyolítja le. „Mindenki, aki Szlovákiában utazott nemrég vonattal, tudja, milyen rossz állapotok uralkodnak, mert az államot nem érdekli a vasúti közlekedés minőségének javítása” – tette hozzá.

Uniós viszonylatban Bécs rendelkezik a legjobb közvetlen vonatkapcsolatokkal, összesen 17-tel. Ezt követi München, amely 15 csatlakozással rendelkezik, további 14 csatlakozás pedig könnyen kiépíthető.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »