A felújítás után újra látogatható Lúcia nővér háza Fatimában

A felújítás után újra látogatható Lúcia nővér háza Fatimában

A felújítási munkálatok miatt több hónapig zárva tartott ház július 5-én nyitotta meg újra a kapuit a zarándokok és a látogatók milliói előtt – adta hírül a fatimai kegyhely honlapja. A házban született és 14 éves koráig ott is élt az utolsó fatimai látnok, Lúcia dos Santos (rendi nevén Lúcia de Jesus e do Coração Immaculado).

Az ünnepi alkalmon mondott köszöntőjében Carlos Cabecinhas, a fatimai kegyhely igazgatója hangsúlyozta a pillanat fontosságát: „Ez az egyik legemblematikusabb hely Aljustrel falucskájában; olyan hely, amely minden évben nagyon jelentős számú látogatót vonz, akiket megérint Lúcia nővér egyedülálló alakja és a fatimai üzenet ereje” – mondta.

A házmúzeum újranyitásának időpontját a Fatimai szentély 9. nyári kurzusának alkalma adta, amely július 3. és 5. között zajlott, és amelynek témája „Lúcia de Jesus: egy névtelen gyermektől a kortárs katolicizmus legnagyobb alakjáig” volt.

Tudva, „milyen fájdalmas volt sok Fatimába érkező zarándok számára, hogy nem látogathatják meg Lúcia házát”, és „milyen nehézségeket jelentett a ház bezárása Aljustrel lakói számára”, a kegyhelyigazgató kifejtette, hogy a felújítási munkálatokra azért volt szükség, „mert feltétlenül biztosítani kellett az épület állagmegóvását”. Ugyanakkor a munkálatok „lehetőséget biztosítottak arra, hogy a ház muzeológiai nyelvezetét felülvizsgáljuk, és ezáltal javítsuk a ház látogatóinak élményét” – mondta.

Marco Daniel Duarte, a Fatimai Szentély Múzeumának igazgatója és a Lúcia nővér háza új múzeumi projektjének koordinátora hangsúlyozta a tér egyik különlegességét: Ez egy olyan ház, amelyet nem csupán amiatt látogatunk meg, mert Lúcia itt élt, hanem

A házban utoljára Lúcia nővére lakott, akinek az egyik feltétele az volt, amikor 1981-ben a házat a kegyhelynek adományozta, hogy nővére, Maria dos Anjos élete végéig ott maradjon.

A most kidolgozott múzeumi kialakítás a „csend muzeológiája” koncepció része – ahogyan Marco Daniel Duarte fogalmazott.

Az újranyitáson jelen volt José Ornelas, a Leiria-Fátimai Egyházmegye megyéspüspöke is, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették a felújítást.

Hírdetés

Hangsúlyozta az ehhez hasonló terek megőrzésének fontosságát,

„Mit tegyünk? Emlékeznünk kell. Egy olyan kor emlékére, amely nem velünk kezdődött, de amely továbbra is inspirál és kihívást jelent számunkra. És ennek az emlékezésnek a szerepe, hogy ne álljon meg, ne hagyjuk magunk mögött, hanem inspiráljon minket” – mondta a főpásztor.

A Dos Santos család múzeummá alakított háza a 19. század végi és a 20. század eleji vidéki lakóház formáját őrzi. A múzeumban megtekinthető három hálószoba, egy konyha, egy szövőszoba, egy raktárhelyiség és a kemenceház.

A Fatimához tartozó Aljustrelben található ház naponta 9.00 és 12.45 között, valamint 14.00 és 17.45 között látogatható. A belépés ingyenes.

*

1917. május 13-án egy Cova da Iria (Szent Irén völgye) nevű helyen, a portugáliai Fatima közelében három pásztorgyermek, a tízéves Lúcia Santos és unokatestvérei, a kilencéves Francisco és a hétéves Jacinta Marto egy asszonyt pillantottak meg, aki ragyogóbb volt, mint a nap. Az Asszony imádságra buzdította a gyerekeket, és arra kérte őket, hogy minden hónap 13-án jöjjenek el Cova da Iriába. A gyermekek teljesítették a kérést, és június, július, szeptember és október 13-án ismét megjelent nekik a Szent Szűz. (Augusztusban 19-én történt a jelenés, mivel 13-án a gyerekeket kihallgatás miatt fogva tartották.)

Lúcia nővér 1907. március 22-én született Aljustrelben. 1921-ben jelentkezett dorottyás nővérnek, néhány évet Spanyolországban töltött. 1946-ban visszatért Portugáliába, és engedélyt kapott, hogy a szigorúbb szellemű kármelita rendbe lépjen. 1949-ben örökfogadalmat tett Coimbrában, és haláláig ott élt. A kolostorban írta meg kétkötetes Emlékezéseit. 2005-ben életének 98. évében február 13-án, vasárnap este a portugáliai Coimbrában adta vissza lelkét teremtőjének. Az utolsó fatimai látnok boldoggá avatási eljárása folyamtban van.

Forrás és fotó: Fatimai Szentély 

Kuzmányi István/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »