Washington nem tartja sem szabadnak, sem tisztességesnek az iráni elnökválasztást

Washington nem tartja sem szabadnak, sem tisztességesnek az iráni elnökválasztást

Washington nem tartja sem szabadnak, sem tisztességesnek az iráni elnökválasztást Mészáros Richárd2024. 07. 06., szo – 19:41

Az előrehozott iráni elnökválasztás, amelyen a mérsékelten reformistának tartott Maszúd Peszeskján győzött, nem volt sem szabad, sem tisztességes – szögezte le az amerikai külügyminisztérium szombati közleményében, felhívva a figyelmet arra, hogy jelentős számú választópolgár távol maradt a voksolástól.

Hírdetés

„Nem számítunk arra, hogy az ilyen választások alapvető változást hoznak az iráni politikában, vagy hogy az új vezetés jobban tiszteletben tartja majd állampolgárai emberi jogait” – tette hozzá a minisztérium. „Amint maguk a jelöltek is elmondták, az iráni politikát a legfelsőbb vezető határozza meg” –  jegyezte meg a tárca, utalva arra, hogy az Iszlám Köztársaságban a legfelsőbb vallási és politikai vezető mindenki, így az államfő felett is áll.

A minisztérium azonban hozzátette, hogy ettől függetlenül ha az amerikai érdekek úgy kívánják, akkor Washington használja a diplomáciai eszközöket Teheránnal szemben.

Az iráni választásokról szóló amerikai médiabeszámolók megjegyzik, hogy noha Peszeskján reformistának számít, választási kampányában elismerően szólt a Forradalmi Gárda elitalakulatról, és annak 2019-es akciójáról, amelyben megsemmisített egy amerikai drónt. A katonai műveletet úgy kommentálta, hogy az „komoly ütést vitt be az amerikaiak képébe, bizonyítva, hogy Irán nem adja meg magát”.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »