Scholz nem tudja, melyik kezébe harapjon – Washingtonból dorgálásra számíthat

Scholz nem tudja, melyik kezébe harapjon – Washingtonból dorgálásra számíthat

A német kormány rendkívüli megosztottsága már bevallott tény, ám Olaf Scholz német kancellárnak kapóra jött a zöldek meggyengülése, és sikeresen tető alá hozott egy költségvetési javaslatot, ami a széthúzó kormánykoalíciója számára is elfogadható lehet. A gond az, hogy jelenlegi formájában borítékolhatóan kemény támadásokat fog kapni brüsszeli és washingtoni partnereitől.

A költségvetéstervezet ugyanis azt tartalmazza, hogy a kormány csökkenteni fogja a védelmi és európai (uniós) kiadásokat a belföldi jóléti és klímapolitikai célok érdekében.

Ez a felállás magában hordozza a konfrontációt Németország és európai nemzetközi partnerei között – különösen Washingtonnal.

Kormányválság tehát nem lesz, ám helyette nemzetközi nyomásgyakorlásra kell berendezkedni a német kancellárnak.

Hírdetés

Ez azért probléma, mert a végleges költségvetés elfogadására csak hónapok múlva kerül sor, és addig a koalíció többször is összeomolhat, Scholz bukása is benne van a pakliban – bár ez a német „konstruktív bizalmatlansági indítvány” intézménye miatt kevésbé valószínű forgatókönyv.

A vita egyik központi eleme az volt, hogy a német költségvetésben 481 milliárd eurós lyuk tátongott. Ezt valamivel (kölcsönfelvétellel vagy takarákossággal) be kellett tömni. A spórolás mellett döntöttek, és így Németország jövőre még nem fogja bekérni a már megrendelt több tucat harckocsit – e beszerzést ezzel gyakorlatilag a 2025-ös év utánra tolják el.

Boris Pistorius német védelmi miniszter 6,5 milliárd eurós költségvetésnövelésért lobbizott, végül be kell érnie 1,2 milliárd eurós emeléssel. A teljes kerete 50 milliárd euró lesz 2025-ben.

Németországban jövőre lesznek választások, és a legnagyobb kormányzópárt (Olaf Scholz pártja), a szocdem SPD mindössze 14 százalékos támogatást élvez. Partnerei még ennél is rosszabb helyzetben vannak: a Zöldek 12 százalékon, a szabaddemokrata FDP 6 százalékon áll. Közben a CDU/CSU feljött 30 százalékra, az AfD pedig 17 százalékra, úgy, hogy egyes tartományokban a legnépszerűbb párt.

Körkép.sk,


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »