Volodimir Zelenszkij: A svájci békecsúcs felgyorsíthatja a konfliktus igazságos lezárását

Volodimir Zelenszkij: A svájci békecsúcs felgyorsíthatja a konfliktus igazságos lezárását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken reményét fejezte ki, hogy a jövő hétvégi svájci békecsúcs felgyorsíthatja a konfliktus igazságos lezárását.

A francia parlament képviselői előtt pénteken Párizsban tartott beszédében Zelenszkij azt mondta, hogy a békecsúcs olyan formátummá válhat, amely közelebb viheti a háborút az igazságos befejezéshez. Hozzátette, hogy hálás azért, amit Franciaország tesz Ukrajnáért, egyben aláhúzta: sok ilyen segítségre lenne szükség.

„Köszönjük, hogy mellettünk állnak az élet védelmében” – jelentette ki Zelenszkij. Azonban figyelmeztetett, hogy többet kell tenni az igazságos békéért.

Zelenszkij a szövetségesek normandiai partraszállásának 80. évfordulója alkalmából tartott beszédében arra figyelmeztetett, hogy „olyan időket élünk, amikor Európa már nem a béke kontinense… és amikor a nácizmus visszatér Európába”.

Zelenszkij szerint az „Ukrajnáért folyó harc” most ugyanolyan egzisztenciális jelentőséggel bír Európa számára, mint az európaiak korábbi generációi által megnyert csaták. Hangsúlyozta, hogy „nincs jogunk veszíteni”.

Hírdetés

„Az Önök vadászrepülői, vadászgépei be fogják bizonyítani, hogy Európa erősebb, mint az a gonosz, amely fenyegetni merte. Bizonyítani tudjuk szövetségünk erejét” – mondta Zelenszkij.

A jövő hétvégén Svájcban tartandó ukrajnai békecsúcsra utalva az ukrán elnök arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy:

„Egy hét múlva eljön a mi D-napunk.”

Az ukrán elnököt a képviselők hosszasan ünnepelték. Yaël Braun-Pivet, a Nemzetgyűlés elnöke beszédében méltatta az ukránok bátorságát és állhatatosságát hazájuk védelmében, és biztosított arról, hogy Franciaország Ukrajna oldalán áll.

Volodimir Zelenszkijt péntek délután a párizsi Elysée-palotában fogadja Emmanuel Macron francia elnök. Az AFP szerint Macron az eseményen várhatóan hivatalosan is bejelent egy újabb katonai segélycsomagot Ukrajnának.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »