Tömegek vettek részt Komáromban a Nemzeti Összetartozás rendezvényein – Képekkel

Tömegek vettek részt Komáromban a Nemzeti Összetartozás rendezvényein – Képekkel

Nyitókép: Körkép.sk

2024. június 4-én tömegeket vonzó eseménysorral emlékeztek Komáromban a trianoni évfordulóra, melyet napjainkban már értékeink felmutatásával, s a jövőbe vetett bizalommal, a Nemzeti Összetartozás Napjaként tudunk megélni.

Ezt, a nyelvében s nemzetiségében megmaradni akaró elszántságot, s hitet tükrözi vissza az a többszázas gyermektömeg, amely ünneplőbe öltözve jelent meg Komárom főterén, Klapka-tábornok büszke szobránál. 

A Magyar Szövetség  Zink Vass Nóra koordinálásával KÉZFOGÁS KOMÁROMBAN címmel találkozót szervezett a tanulóifjúság és minden érdeklődő számára Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművésszel, Korpás Éva népdalénekessel, valamint Derzsi György színművésszel, akik az ünnep alkalmából felemelő hangulatot teremtettek.

Az ünnepség elején rövid beszédet mondott Berényi József politikus, a Magyar Szövetség EP választási listájának vezetője, valamint  Balogh Csaba, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott pozsonyi nagykövete. Mindezek után átvette a szerepet a zenészek produkciója. 

A kiváló előadóművészektől elsőként az A csitári hegyek alatt kezdetű magyar népdalt hallhattuk, majd pedig Szarka Tamás szerzeményei következtek, utolsóként a KÉZFOGÁS című dal, melyet ma már az Összetartozás Himnuszaként tartanak számon. 

Felemelő érzés volt, amint a többszázas gyermeksereg átélve, nagy lelkesedéssel zengte a dalt, amely mindnyájuk emlékezetében bizonyára mély nyomot hagy – mint az összetartozás énekelhető szimbóluma. E szereplés a hazafiasságra, nemzeti öntudatra történő nevelés kiváló példája. 

A hatalmas, szívvel-lélekkel éneklő gyermeksereg a jövőbe vetett hittel örömet, bizakodást hintett szét e tragikus dátum évfordulóján, hiszen bennük láthatjuk, érezhetjük, fel tudjuk mutatni 104 év elteltével is, hogy élünk, vagyunk és leszünk is, Isten segedelmével, mi magyarok, itt, a Felvidéken és a Kárpát-medencében.

Hírdetés

Az ünnepnap második eseménye a Limes Galériában valósult meg, ahol a Magyarság Házának gyönyörű KRISZTUS – KIÁLLÍTÁSÁNAK megnyitójára került sor.

A trianoni békediktátum 104. évfordulóján rendezett harmadik eseményre a református templomkertben a Trianon-emlékműnél került sor, ahol nagyszámú tömeg gyűlt össze a fáklyás felvonulás megkezdéséhez. Itt emlékbeszédet mondott Feszty Zsolt, a Te Ügyed Kör Polgári Társulás elnöke, melyet egy rövid kultúrműsor követett. 

A fáklyás felvonulás a dél-komáromi Endresz Csoport Egyesület, az észak-komáromi Felvidéki Értékőrzők, valamint a Kárpátia Sport Polgári Társulás közös szervezésében valósult meg – helyi szinten Mihacs Szilvia és Pallag György közreműködésével. 

Az ünnepségen részt vett a Magyar Szövetség több politikusa is, így Forró Krisztián, a Magyar Szövetség országos elnöke, valamint Iván Tamás a helyi szervezet politikusa, aki a Magyar Szövetség EP 4-es számú választási listájának 5. helyén indul.

Az emlékbeszéd, valamint a rövid kultúrműsort követően sor került a Kárpát-medencében egyedülálló megemlékezésre, amikor is a két ország egy városa ékes zászlókkal végigvonult Révkomárom belvárosán, a Jókai utcán, a Klapka-téren, a Nádor utcán,  a trianoni határon, át a Duna hídján, Dél-Komáromba. 

A felemelő ünnepségsoron részt vett a történelmi Komárom Vármegye és történelmi Esztergom Vármegye számos települése a Felvidékről és a mai Magyarországról. 

A Dél-Komáromban megrendezett ünnepség az Endresz Csoport Egyesület szervezésében ment végbe, elnökük, Arlett Tamás koordinálásával. A rendezvény a Szabadság térenment végbe, ahol Forró Krisztián, a Magyar Szövetség országos elnöke mondott emlékbeszédet. A gazdag és tartalmas kultúrműsort követően a jelenlévő közösség elénekelte nemzeti imádságunkat, a Himnuszt.

Az ünnepségsor méltón szimbolizálta a felvidéki magyarság meglétét, s az anyaország felénk nyújtott segítő kezét.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »