Iránban lezuhant az Ebráhím Raíszi iráni elnököt és Hoszejn Amír-Abdollahján külügyminisztert szállító helikopter

Iránban lezuhant az Ebráhím Raíszi iráni elnököt és Hoszejn Amír-Abdollahján külügyminisztert szállító helikopter

Lezuhant vagy kényszerleszállást hajtott végre az Ebráhím Raíszi iráni elnököt a Kiz Kalaszi duzzasztómű avatásáról hazafelé szállító helikopter, amelynek fedélzetén tartózkodott még Amír-Abdollahján iráni külügyminiszter is.. A mentőalakulatok csak lassan és nehezen közelítik meg a helikoptert. Egyelőre nem tudni, hogy mi lett a sorsa a két vezető iráni politikusnak – írja aljazeera.com és az en.mehrnews.com.

A Kelet-Azerbajdzsán iráni tartományban levő Dzsolfa város közelében, közel az azerbajdzsáni határhoz lezuhant, más források szerint kényszerleszállást hajtott végre az Ebráhím Raíszi iráni elnököt és a Hoszejn Amír-Abdollahján külügyminisztert szállító helikopter. Az iráni mentőalakulatok jelenleg is kutatnak a két vezető politikust szállító helikopter után. A lezuhant vagy kényszerleszállást végrehajtó elnöki helikopteren kívül még két helikopter szállította hazafelé a szomszédos Azerbajdzsánban egy vízi erőmű avatásán részt vett iráni politikusokat. A másik két helikopter épségben landolt Teheránban.

Néhány órával a baleset előtt Ebráhím Raíszi iráni elnök Ilhám Alijev azerbajdzsáni elnökkel közösen vett részt az Arasz folyón épített Kiz Kalaszi duzzasztómű, gát avatásán. A most felavatott duzzasztómű a tervek szerint évi két milliárd köbméter vízzel látja majd el Iránt. A közösen épített Kiz Kalaszi gátat Iránban és Azerbajdzsánban egyaránt a két ország közti kapcsolatok és együttműködés elmélyítésének tekintenek.

Az ellenségeink nem nézik jó szemmel Azerbajdzsán és Irán fejlődését, de úgy gondoljuk, hogy az azerbajdzsáni fejlődés egyben a mi fejlődésünket is jelenti, míg a két ország határain fennálló bizonytalanság mindkét ország számára veszteség lehet – jelentette ki Ebráhím Ráíszi iráni elnök a duzzasztógát avatásán.

Hírdetés

A MEHR iráni hírügynökség szerint az elnöki helikopter a rendkívül rossz időjárási körülmények miatt volt kénytelen kényszerleszállást végrehajtani az északnyugat-iráni tartományban. A mentőalakulatok a rossz időjárás és nehéz hegyvidéki terepviszonyok miatt csak nehezen és lassan tudják megközelíteni a lezuhant vagy kényszerleszállást végrehajtó helikoptert.

H.J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »