Hírsaláta

Hírsaláta

NAPONTA 6000 LEJ VADKÁR. A mezőgazdaságban okozott vadkárok becsült értéke a múlt évben 2 156 208 lej volt Hargita megyében, azaz átlag 5907 lej naponta – számolt be hétfőn a Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség.

Az intézmény adatai szerint 2023-ban összesen 538 vadkárt jelentettek, 505-öt medvék, 33-at pedig farkasok okoztak. A vadak közel 340 esetben támadtak meg farmokat, háztáji gazdaságokat és méhcsaládokat, és 195 esetben okoztak károkat mezőgazdasági terményekben. Összesen 513 hektár veteményes és 4,4 hektár gyümölcsös károsodott, és több száz háziállat pusztult el: 154 szarvasmarha, 323 juh, 243 baromfi, 10 sertés és öt ló. Mindezek mellett 122 méhcsalád is megsemmisült. (Agerpres)

Hírdetés

TÖLTÉNYEK AZ UTCÁN. 13 darab, vadászfegyverbe való töltényt talált egy lakóhelyéhez közeli járdán vasárnap kora délután egy 66 éves gyergyószentmiklósi asszony. A nő bevitte a lőszereket a helyi rendőrkapitányságra, a hatóságiak pedig rövid nyomozás után azonosították a tulajdonost egy szintén helybeli, 70 éves férfi személyében, aki ugyan rendelkezik fegyvertartási engedéllyel, de így is megbüntetik. Az érvényben lévő törvény szerint az engedélyköteles halálos vagy nem halálos fegyverekbe gyártott lőszerek elvesztése miatt kiszabható pénzbírság 5–10 ezer lej, amelyhez további szankcióként a fegyvertartási, -viselési és -használati jog hat hónapra történő felfüggesztése társul. A rendőrség emlékezteti a halálos fegyverek viselésének és használatának jogával rendelkezőket arra a kötelezettségükre, hogy a fegyvert és a lőszert egyaránt biztonságos helyen kell tartaniuk, hogy illetéktelen személyek ne férhessenek hozzá. A fegyverek és lőszerek tárolása a birtokos otthonában vagy lakóhelyén, a törvény alkalmazásának módszertani szabályai szerint, erre a célra kijelölt helyeken kell hogy történjen. (Székelyhon)

ELCSERÉLTÉK A KISBABÁKAT. Belső vizsgálatot indítanak a ploieşti-i megyei kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán, miután egy anyukát nem a saját gyerekével engedtek haza. A tévedést röviddel azután orvosolták, hogy a kismama egy másik babával távozott a kórházból. Két, ugyanazon a napon született, azonos kereszt- és vezetéknevű kislányt tévesztettek össze – közölte Andrei Ilinca, a kórház orvos igazgatója, aki szerint gyorsan rájöttek a tévedésre, és a problémát orvosolták. A cserét a kórházban levő édesanya vette észre. (Maszol)

JÓSNŐ FIAI GYILKOLTAK A LUXUSSZÁLLÓBAN. Pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá azt a három testvért (a legidősebb 32, a legfiatalabb 19 éves), akiket a padinai luxusszállóban elkövetett hétvégi gyilkossággal vádolnak. A tragikus eset vasárnapra virradóan történt a Bucsecs-hegységben lévő üdülőben, ahol egy Valentin-napi partit tartottak több celeb részvételével. Azóta kiderült, hogy a 41 éves áldozat egy biztonsági cég tulajdonosa, két gyermek édesapja, az elkövetők pedig testvérek, a magát boszorkánynak valló Sidonia és a Fabian-klán vezérének fiai. Az Observatornews.ro úgy tudja, hogy a parti alkalmával a három férfi sértegette az áldozat feleségét, ennek következtében keveredtek szóváltásba, majd verekedésbe, amiért Sorin Anghel az életével fizetett. Egy machetével szúrták le – többször is –, de a fegyvert még nem találta meg a rendőrség. Hatósági közlések szerint mind a három testvér egy bukaresti alvilági klán tagja, korábban kábítószer-kereskedelem, lányok futtatása és uzsorázás miatt figyelték őket. Jelenleg vizsgálati fogságban vannak, de fellebbezést nyújtottak be. (Maszol)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »