„A mészáros” – nem orosz származása miatt van gondja a katonáknak az új ukrán főparancsnokkal

„A mészáros” – nem orosz származása miatt van gondja a katonáknak az új ukrán főparancsnokkal

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten leváltotta a nemzeti hősként tisztelt Valerij Zaluzsnij tábornokot a vezérkar éléről, és helyére saját emberét, Olekszandr Szirszkijt nevezte ki. A hivatalos indoklás szerint ezzel a lépéssel „fel akarja rázni a hadsereget”, ám közben a fronton harcoló katonák közül sokan kétségbe estek. Szirszkij szovjet típusú katonai vezető, aki hírhedten nem kíméli katonái életét. Nem csoda, hogy a Politico-nak nyilatkozó katonák egyike kijelentette: „Szirszkij mindannyiunkat meg fog ölni”. Sőt, mondtak ennél cifrábbakat is. Például egy másik katona elég világosan kijelentette: „Megb@szhatjuk”.

Szirszkij etnikai orosz, olyannyira, hogy szülei és testvérei is Oroszországban élnek. A Szovjetunió felbomlása után Ukrajnában maradt és ott épített katonai karriert.

Emlegetik őt továbbá Bakhmuti Mészárosként is. Ő volt az ugyanis aki Zelenszkij Bakhmut mindenáron történő védelmére vonatkozó parancsát szó szerint teljesíteni akarta, és minden katonai megfontolást mellőzve, a katonákat egyáltalán nem kímélve tartotta is a várost, míg el nem veszítette 2023 tavaszán.

Bakhmut kapcsán még érdemes kiemelni, hogy Szirszkij sorozott katonák hiányában hajlandó volt még a különleges erők jól kiképzett katonáit is feláldozni és beküldeni az ostromlott, de már akkor világosan menthetetlen városba. Tegyük hozzá, hogy az ukrán haderőnek épp az az egyik problémája, hogy megfogyatkoztak a harci tapasztalattal bíró, jól kiképzett katonák.

Szirszkij Zelenszkij közeli embereként válhatott korábban a szárazföldi haderők parancsnokává, annak következményeként, hogy elődje nem teljesítette az elnök parancsát. Kinevezése lényegében elindított Zelenszkij és Zaluzsnij között a dominanciaháborút, hiszen Szirszkij épp azért került pozícióba, hogy Zelenszkij a katonai döntésekben meg tudja kerülni Zaluzsnijt.

Egyes elemzők szerint az ukránok a fronton nincsenek jó helyzetben, ezért hamarosan visszavonulásokat fog kelleniük végrehajtani. A legvalószínűbb, hogy az 20-30 százalékban már orosz kézen lévő, stratégiai fontosságú Avgyijivka városát kénytelenek lesznek feladni. És épp itt vannak a dilemmák.

Sok katona attól tart, hogy a Bakhmuti Mészáros Avgyijivka esetében is azt fogja tenni, mit Bakhmut esetében, pedig már így is emberhiánnyal, lőszerhiánnyal küzdenek az ott harcoló alakulatok, miközben az oroszok egyre nyomulnak előre.

Hírdetés

Hogy visszavonulásokra vagy politikai megfontolású döntésekre kerül sor, egyelő kérdés. Az viszont kétségtelen, hogy Szirszkij azért került a főparancsnoki székbe, hogy Zelenszkij politikai megfontolási érvényesüljenek úgy a hátországban, mint a fronton.

A jövőbeli tervekre vonatkozóan sok konkrétumot nem tudtunk meg Szirszkij kinevezése után beszédéből sem. Olyan általános kijelentéseket tett, minthogy elsősorban a gondos tervezésre akar összpontosítani.

Az azért valamit sejtet, hogy át akarja értékelni a nyugati fegyverek fronton történő elosztásának kérdését. Hogy ez pontosan mit jelent majd, nem tudni, de tavaly az ellentámadás során a nyugatiak igyekeztek nyomást gyakorolni Zaluzsnijra, hogy minden nyugati fegyvert és minden erőforrást a Krím ellen vessen be – mert a brit és amerikai érdek az oroszok kiszorítása lenne a Fekete-tengerről, szemben Ukrajna érdekével  Kelet-Ukrajna visszaszerzésére vonatkozóan. Zaluzsnij ellenállt. 

Nem véletlen, hogy Volodimir Zelenszkij is a „nyugati fegyverek igazságosabb elosztásáról” beszélt korábba.

Ami az elégedetlenkedő katonákat illeti, voltak olyanok, akik az X-en adtak hangot aggodalmaiknak Szirszkij kinevezése miatt:

„A tőle származó parancsok demoralizálóak, aláássák a parancsnokságba vetett bizalmat. A taktikai előnyök kíméletlen erőltetése kimeríti az értékes emberi erőforrásainkat, ami taktikai előrelépést jelent majd fasorok és kis települések megszerzése formájában, de opertaív szinten kudarcot vallunk”

Megjegyezzük, hogy a fronton harcoló egységek parancsnokai már korábban is megtagadták a orosz anyanyelvű de ukrán Zelenszkijtől kapott parancsokat, és most kaptak maguk fölé egy oroszajkú és orosz nemzetiségű főparancsnokot. A morál megzuhanása igen valószínű következmény.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »