Venezuelai elnök: „halálos sebet kapott” a kormány és az ellenzék egyezsége

Halálos sebet kapott az ellenzékkel megkötött, a 2024-es elnökválasztára vonatkozó egyezség Nicolás Maduro venezuelai elnök csütörtökön elhangzott szavai szerint, a hatóságok nemrég közzétett, az államfő ellen irányuló merényletkísérletek leleplezésére hivatkozva.

"Jelentem, a megegyezés az intenzív osztályon van, leszúrták, összerugdosták" – fogalmazott Maduro az állami televízióban, hozzátéve: reméli, valahogy mégis meg tudják menteni a Barbadoson született megállapodást.

"Ahelyett, hogy velem végeznének, végezzünk mi az országban pusztító erőszakkal!" – tette hozzá.

A latin-amerikai ország hatóságai az utóbbi két hét során összesen több mint 30 embert – katonákat és civileket – vettek őrizetbe és öt, az elnök ellen irányuló merényletkísérlet leleplezéséről számoltak be, melyekkel kapcsolatban az ellenzéket, az amerikai titkosszolgálatokat és a kolumbiai hadsereget gyanúsítják.

Hírdetés

Az ellenzéki csoportokból alakult Egyesült Platform (Plataforma Unitaria, UP) kitalációnak nevezte az állításokat, melyekkel szerinte a kormány csupán az ellenzék ellehetetlenítésére törekszik.

A vezetés és az ellenzék tavaly októberben egyezett meg arról, hogy az országban 2024 második felében elnökválasztást rendeznek, melyre nemzetközi megfigyelőket is beengednek majd. A megállapodást követően az Egyesült Államok bejelentette, hat hónapra felfüggeszti a Caracas elleni szankcióit

Korábban a parlament elnöke, a barbadosi tárgyalások kormányküldöttségét vezető Jorge Rodríguez igyekezett elbagatellizálni a megállapodás jelentőségét, leszögezve: "2024-ben szankciókkal vagy azok nélkül, az ellenzékkel vagy anélkül, nemzetközi megfigyelőkkel vagy nélkülük, igenis lesz elnökválasztás, mert ezt írja elő az alkotmány".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »