Évkezdő igazgatói találkozót tartottak a piarista intézményvezetők Budapesten

Évkezdő igazgatói találkozót tartottak a piarista intézményvezetők Budapesten

Január 10-én évkezdő igazgatói találkozót tartottak a piarista intézményvezetők a tartományfőnökségen.

A találkozó első részében Valaczka András röviden bemutatta a Pasztorális-Pedagógiai Titkárság (PPT) 2024-es munkatervét, amelynek fókuszában tartományi tudásmegosztó projektek tervezése és elindítása áll.

Célkitűzés az intézményközi tehetséggondozás elindítása, egyfajta „láthatatlan kollégium” megteremtése olyan tartományi pedagógusok felkérésével, akik virtuális előadásokkal, tehetségtáborokkal másik intézmények tanulói számára is elérhetővé tesznek fejlesztéseket, előadásokat.

A StartTanár projekttel pedagógus szakkollégiumra emlékeztető módon szólítana meg tanárjelölteket, gyakornokokat a piarista rendtartomány. A performatív tanulás előmozdításához tanári munkacsoportokat hívnak életre, amelyek a digitális tanulásban alkotó feladatokkal és a kidolgozandó feladatok tanárközi megosztásával dolgoznának.

A jubileumi szentévre készülve át kellene tekinteni a piarista iskolák zarándoklati tapasztalatait, fakultatív, lehetséges, felhasználható metodikákat alkotva belőlük.

A találkozón Carles Gil i Saguer, a piarista rend Európáért felelős generálisi asszisztense online előadást tartott a rendi és a tartományi káptalani ciklus tervezési folyamatairól.

Minden tervezésnél maga a folyamat fontosabb, mint a konkrét tartalom – hangsúlyozta Carles Gil. A rendi hatéves ütemterv kapcsán szemléltette, hogy az előkészítésben és a káptalanon a résztvevők közös munkája, inspirációja és együttgondolkodása eredményezte mindazon dokumentumokat, amelyek a következő időszakban iránymutatásként szolgálnak a piarista világban. Az egyetemes és a magyar tartományi káptalan dokumentumainak, valamint a rend hatéves ütemtervének kiindulási pontja Jézus Krisztus.

Hírdetés

A 2022-es káptalan mentén kidolgozott hatéves ütemterv három központi területet nevezett meg: az első a piarista, akire szükségünk van (ezzel azt hangsúlyozzák, hogy a személy a legfontosabb eleme a piarista küldetésnek; jól felkészült, elkötelezett emberek a rend építésének kulcsai); a második a piarista világ építése (nem elég gondolkodni helyzeteken, tenni is kell a küldetés megvalósulásáért; a pasztorális elképzeléssel, a társadalmi felelősségvállalással és a rendi pedagógiával azonosulva lehet csak piarista iskolát építeni); a harmadik terület a pótolhatatlan szolgálat.

Az egyetemes káptalan előkészítése során kirajzolódtak olyan inspiráló források, amelyek tematikusan áthatnak különböző területeket. Négy kulcsterületet található a hatéves ütemtervben: a kilépő piarista rend, az identitás és hitelesség, a teljes körű fenntarthatóság és a szinodalitás.

A magyar tartományi tervre áttérve a piarista rend Európáért felelős generálisi asszisztense többek között kiemelte, hogy az iskola területén erős a piarista világ, de néhány területen – mint például a társadalmi felelősségvállalás – még sok lehetőség áll előttünk.

Az örömhír átadása kulcsterület a piarista küldetésben; a konstitúcióban is megfogalmazódik, mit jelent egy gyerek számára garantálni az üdvösségét. Ehhez kapcsolódva az együttműködés két típusára hívta fel a figyelmet Carles Gil: az egyik a közös munka, közös tervezés (az együtt alkotásban erős a magyar rendtartomány; a szerzetesek és az intézmények együtt vettek részt az alkotó folyamatban), illetve a közös vízióban való osztozás (különösen azoknak, akik a tervalkotási folyamatban nagyobb terhet vállalnak, nagyon fontos, hogy meg tudják osztani a többiekkel azt a víziót, amely mozgatja őket).

Kérdésekre válaszolva Carles Gil elmondta: az egyetemes káptalanon megfogalmazott hangsúlyokat minden tartomány követi; látszik a tartományok közötti együttműködés. Különbségek a helyi adottságokból fakadóan a konkrét szükségletekre adott válaszokban mutatkoznak.

A találkozón megvitatták a pedagógus bérrendezés aktuális kérdéseit.

Végül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Koltay András és munkatársai bemutatták az NMHH Partneriskola Programját, amelynek célja a hírközlés, a média és a mozgóképszakma területén a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztése. Az NMHH több területen ajánl együttműködést a középiskoláknak, többek között eszközbeszerzés, programok fejlesztése, médiatudatosság és -műveltség fejlesztése, pedagógus programok, szakkönyvek és kiadványok biztosítása terén. A hatóság vezetői röviden megismerték az egyes iskolákban zajló médiaoktatást és diákszerkesztőségek működését; a továbbiakban a piarista iskolákkal kidolgozzák az együttműködési területeket.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »