Az izraeli elnök az amerikai kongresszus két háza előtt magyarázta el, hogy aki őket bírálja, az antiszemita

Az izraeli elnök az amerikai kongresszus két háza előtt magyarázta el, hogy aki őket bírálja, az antiszemita

Izrael legnagyobb partnerének és barátjának nevezte az Egyesült Államokat az izraeli államelnök szerdán Washingtonban a kongresszus két háza előtt tartott beszédében, ugyanakkor visszautasította az országát az amerikai politika egyes szereplői részéről ért bírálatokat.

Jichák Hercog kifejtette, hogy odafigyel a bírálatra, amely barátok között elhangzik, ide értve azt is, amely a kongresszus egyes képviselői részéről érkezett.

"Tiszteletben tartom a kritikát, különösen barátoktól, ugyanakkor ezeket nem kell mindig elfogadni" – fogalmazott, és hozzátette, hogy "Izrael kritizálása nem lépheti át azt a határt, ami már Izrael állam létezéshez való jogáról szóló vitává válik". Felhívta a figyelmet arra, hogy "megkérdőjelezni a zsidó emberek jogát az önmeghatározásra nem legitim diplomácia, hanem antiszemitizmus".

Az Egyesült Államok és Izrael előtt álló egyik legnagyobb kihívásnak nevezte az iráni nukleáris programot.

Hírdetés

A kongresszus két háza az együttes ülésen – 412 igen és 9 nem szavazattal – határozatot fogadott el Izrael támogatásáról. A nem szavazatot 9 demokrata képviselő adta le. Az izraeli államfő beszédén nem vett részt a demokrata párt progresszív szárnyának több képviselője, köztük az a Pramila Jayapal, aki szombaton egy palesztinok melletti rendezvényen Izraelt rasszista államnak nevezte. A képviselő vasárnap a demokrata párt vezetőinek nyomására elnézést kért a kijelentésért, és azt mondta, hogy ő az izraeli kormányt bírálta, és nem Izrael állam létezését kérdőjelezte meg.

Jichák Hercog a történelemben a második izraeli elnök, aki az Egyesült Államok kongresszusának két háza előtt beszédet tartott. Az előző alkalom 1987-ben volt, amikor Háim Hercog, a jelenlegi izraeli államfő édesapja szólalt fel a Capitoliumban.

Jichák Hercogot kedden a Fehér Házban fogadta Joe Biden amerikai elnök, aki az amerikai-izraeli barátságot törhetetlennek nevezte, és az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael felé "kőkeménynek". A két ország közös céljának mondta, hogy megakadályozzák Iránt abban, hogy nukleáris fegyverhez jusson.

A találkozóról szóló kommentárok szerint az izraeli államfő látogatása a Fehér Házban az Egyesült Államok számára lehetőséget biztosított Izrael melletti kiállása megerősítésére, Izrael állam megalapítása 75. évfordulójának évében, miközben a két ország kormánya között a demokratikus értékek körül feszültség alakult ki. Többen szóvá tették, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök újabb hivatalba lépése óta még nem tett hivatalos látogatást a Fehér Házban. Az amerikai elnöki hivatal hétfőn bejelentette, hogy a következő hónapokban Joe Biden és Benjámin Netanjahu az Egyesült Államok területén találkozik, és szintén hétfőn az amerikai elnök és az izraeli kormányfő telefonon beszélt.

Az amerikai kormány többször kritizálta a közelmúltban hivatalba lépett izraeli kabinet igazságügyi reformtervét.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »