Fogyni szeretne? Ezeket a diétákat ajánlják a táplálkozási szakemberek

Fogyni szeretne? Ezeket a diétákat ajánlják a táplálkozási szakemberek

Orvosok és táplálkozási szakértők összeállították 2023 legjobb diétáit.

A listát egy egészségügyi szakértőkből álló testület állította össze, köztük táplálkozási szakértők és cukorbetegségre, a szív egészségére és a fogyásra szakosodott orvosok. Az étrendek kapcsán a szakemberek a következők szempontokat vették figyelembe:

Mediterrán diéta

Kutatások kimutatták, hogy a mediterrán étrend segít a krónikus betegségek, köztük a szívbetegségek, bizonyos rákos megbetegedések és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében. Mivel erősen növényi alapú, támogatja a bélflórát is. Ezeken kívül még számos tanulmány támasztja alá a mediterrán diéta egészségügyi előnyeit, de az egyik legjobb benne, hogy rugalmas. A legtöbb étel könnyen átalakítható mediterrán diéta-baráttá, mert nincsenek benne olyan alapanyagok, amelyek teljesen tiltottak lennének. Így könnyebben be lehet tartani, és ez a kulcsa az egészséges táplálkozásnak!

A mediterrán étrend arra ösztönöz, hogy kevesebb állati eredetű ételt, több gyümölcsöt és zöldséget, hüvelyest és egészséges zsírt fogyasszunk.

Hírdetés

Még ha nem is követjük teljesen a mediterrán étrendet, minden ebbe az irányba tett változtatás jótékony hatással lesz az egészségünkre.

DASH-diéta

Ez is a teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszerekre összpontosít, de alacsony/alacsonyabb nátriumtartalmú – mint például a legtöbb feldolgozatlan élelmiszer – és magasabb káliumtartalmú élelmiszereket ajánl. A DASH-diéta egészségügyi előnyeit több kutatás is alátámasztja. És az is ismert, hogy néha ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a gyógyszeres kezelés.

Flexitáriánus étrend

Bizonyos szempontból egészségesebb lehet, mint a mediterrán vagy a DASH – különösen, ha valaki az idő nagy részében feldolgozatlan és növényi alapú étrendet követ -, de kevésbé egészséges lehet, ha több feldolgozott élelmiszert fogyaszt.

Mediterrán, DASH, flexitáriánus diéta – ebben különböznek egymástól

A DASH-diéta és a mediterrán étrend az élelmiszercsoportok tekintetében meglehetősen hasonló, de a mediterrán diéta a szívbarát zsírokat és a vörösbor mértékkel történő fogyasztását hangsúlyozza. A flexitáriánus étrend pedig abban különbözik a mediterrán diétától, hogy elsősorban a tápanyagdús növényi fehérjék fogyasztására összpontosít, alkalmanként halat és húst fogyasztva.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »