Fehér Ház: nem a pekingi látogatás lesz az amerikai diplomácia legjelentőségteljesebb eseménye a héten

Antony Blinken külügyminiszter kínai útja fontos esemény lesz, de az Egyesült Államok külpolitikáját illetően nagy valószínűséggel nem a legjelentőségteljesebb a jövő héten – mondta Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója tokiói látogatásán pénteken.

Az amerikai külügyminiszter vasárnap és hétfőn tárgyal Pekingben, csupán néhány nappal megelőzve Narendra Modi indiai miniszterelnök washingtoni látogatását. Washington igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatait Indiával, ezzel megálljt parancsolni a kínai befolyás terjeszkedésének.

Blinken kínai látogatásának egyik fő szempontja a Washington és Peking közti feszültség további éleződésének megakadályozása, s annak elkerülése, hogy a világ két legnagyobb katonai hatalma konfliktusba kerüljön egymással – mondta el sajtótájékoztatóján Sullivan, hozzátéve: "az élénk verseny élénk diplomáciát követel".

Hírdetés

Az amerikai külügyminiszter pekingi útja az első magas szintű amerikai látogatás lesz Kínában azóta, hogy a Biden-kormány 2021 januárjában hivtalba lépett. Biden még februárban utazott volna Pekingbe, azonban a látogatást elhalasztották, miután az Egyesült Államok légkörében a gyanú szerint egy hírszerző léggömböt lőttek le, ami újabb konfliktus forrása lett a két nagyhatalom között.

Jake Sullivan japán, dél-koreai és Fülöp-szigeteki hivatali kollégáival közös találkozón vett részt Tokióban, ahol a térség biztonsági kérdései voltak napirenden.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »