Teherán: csak Washington jószándékán múlik az iráni-amerikai fogolycsere

Teherán: csak Washington jószándékán múlik az iráni-amerikai fogolycsere

2023. 06. 12.

Csak Washington jószándékán múlik az Irán és Washington közötti fogolycsere – jelentette ki hétfőn az iráni külügyi szóvivő.

“Ha a másik fél szándékai őszinték és jóindulatot mutat, (a fogolycserére) már a közeljövőben sor kerülhet” – szögezte le sajtótájékoztatóján Nasszer Kanaáni, hozzátéve: az ezzel kapcsolatos megbeszélések – közvetítők segítségével – jelenleg is folynak.

Hírdetés

Irán börtöneiben több amerikai állampolgár van, egyikőjüket, Siamak Namazit, a 2016-ban az Egyesült Államok javára végzett kémkedésért tíz év börtönre ítélt iráni-amerikai kettős állampolgárt tavaly októberben engedték ki, ám az országot azóta sem hagyhatja el. Siamak apját, Baquert szintén elítélték, ám őt az iráni hatóságok – egészségi állapota miatt – visszaengedték az Egyesült Államokba.

Az elmúlt években az iráni hatóságok kettős állampolgárok és külföldiek tucatjait tartóztatták le. Jogvédők szerint Irán kémkedéssel és nemzetbiztonsággal kapcsolatos – koholt – vádak alapján történő letartóztatásokkal akar engedményeket kicsikarni más államoktól. Teherán ugyanakkor tagadja, hogy ez lenne a célja.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »