A Hlas-SD is bírálja a közigazgatási reformtervezetet

A Hlas-SD is bírálja a közigazgatási reformtervezetet

Az a kormány, melytől megvonták a bizalmat, közigazgatási reformtervezettel rukkolt elő minden alaposabb elemzés, vita és az önkormányzatok megkérdezése nélkül, jelentette ki a párt szerdai sajtótájékoztatóján a Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) alelnöke, Denisa Saková.

„Közel 3 ezer polgármester, 20 ezer városi és községi önkormányzati képviselő, a városi és községi hivatalok alkalmazottai, s maguk a polgárok is látják, hogy Eduard Heger (Demokrati), Igor Matovič  utódjaként az önkormányzatokat bankautomatának tekinti“ – állítja Saková.

A Hlas-SD elvárja a belügyminisztériumtól, hogy hozza nyilvánosságra mindazokat az anyagokat és dokumentumokat, melyek összefüggésben vannak az említett reformmal. Amennyiben a tárca ezt nem teszi meg, a párt kész rendkívüli közigazgatási és regionális fejlesztési parlamenti bizottsági ülés összehívására.

Hozzátette, őrültség lenne 33 járást és nyolcból négy megyét megszűnteni.
„A kormány nem érti, nem ért hozzá és tehetetlen, ez a három tényező jellemzi ténykedésének három évét. Egyértelmű nemet kell mondani erre a térképrajzolgatásra“ – hangsúlyozta Kaliňák.

Hírdetés

Szerinte a káosz csak a kompetenciák helyes elosztásával, a települések közötti együttműködés támogatásával, a városok és falvak bevételeinek növelésével és a gazdasági és törvényi stabilitás garantálásával szüntethető meg. Azzal összefüggésben, hogy a közigazgatási reformot a belügyminisztérium elemzői készítik elő, feltette a kérdést:

Vajon rendelkeznek-e gyakorlati önkormányzati politikai tapasztalatokkal, mert véleményem szerint semmilyen ismereteik nincsenek a településirányítási tevékenységről és az emberekkel való foglalkozásról, s ez óriási hiányosságuk“ – véli Kaliňák.

Egyúttal megjegyezte, hogy a belügyminisztérium szerint „egy bizottságot kellene létrehozni a helyi és a regionális önkormányzati elrendezés lehetséges elemzésére és egy szubbizottságot a bizottságon belül a közigazgatás strukturális reformjára a legiszlatív és stratégiai tervezési miniszterelnökhelyettes irányítása alatt“. „Őrült mondat és itt az őrült eredménye is, nincs min csodálkoznunk“ – tette hozzá.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »