Komarócon a BEDNAR flottája segíti a nehéz munkákat

Komarócon a BEDNAR flottája segíti a nehéz munkákat

Olyan időket élünk, amikor a legtöbb mezőgazdasági vállalkozás szakképzett munkaerőhiánnyal küzd. Tovább rontja a helyzetet, hogy az egyes munkák közti időintervallum egyre rövidül, és e két tényező kombinációja ellehetetlenítheti a gazdálkodást.

Az egyes technológiák gyártói és értékesítői azonban nem hagyják cserben a gazdákat, és egyre hatékonyabb és nagyobb gépekkel rukkolnak elő. Nincs ez máskén a cseh BEDNAR FMT gépgyártónál sem.

Hatszázötven hektár és két munkás. A Kassa környéki Komarócon az ILDE családi vállalatnál így is lehet győzni a munkát. Természetesen csak korszerű gépek segítségével. Itt ifjabb Jozef Ignáth vette át a cég vezetését édesapjától. Jozef Ignáth egyben a cég két alkalmazottja közül az egyik. Ugyanakkor a mezőgazdasági technika rajongója is, aki követi a híreket és a legújabb trendeket.

Az ILDE s.r.o. a kilencvenes évek elején zöldségtermesztéssel is foglalkozott, de a probléma többek között akkoriban a tárolóhely volt, aminek hiánya miatt a komaróci zöldségtermesztés megszakadt. Jelenleg 120 ha-on repcét, 170 ha-on kukoricát, 240 ha-on búzát és körülbelül 120 ha-on szóját termesztenek.

„Cégünk az évek során növekedett, jelenleg 650 ha mezőgazdasági területet kezelünk, amelynek nagy része nehéz agyagos talaj. A munkát mindig időben kell elvégezni, hiszen nagyon fontos eltalálni a megfelelő pillanatot, amikor ilyen nehéz körülmények között is lehet dolgozni a gépekkel. Cégünkben rajtam kívül még egy alkalmazott van. Pontosan a szakképzett munkaerőhiány miatt választottuk a hatékony technológia alkalmazását, amely lehetővé teszi, hogy minden munkát rövid idő alatt elvégezzünk. A jelenlegi technikával nem okoz gondot akár 2000 hektárt is megművelni, és épp azért alkalmazzuk a széles munkagépeket, mert nincs elég emberünk” – vázolta a helyzetet a cég vezetője, amellyel védelmébe vette az első látásra a túlméretezettnek tűnő gépparkját.

A családi cég „flottájában” több gép díszeleg a cseh BEDNAR gyártó színeiben. A BEDNAR OMEGA OO 6000L vetőgép több mint öt éve veti itt a magot. Ezalatt semmilyen problémát nem tapasztaltak nála. A cég vezetője a vásárlás előtt egy környékbeli gazdálkodónál látta meg a vetőgépet. Emellett természetesen különböző kiállításokon is megtekintette, és meggyőzte mind az ár, mind a kivitelezés minősége. Akkoriban egy innovatív, műanyag tározóval ellátott gép volt, amelyben Ignáth szavai szerint már a tervezők minden apró hibát kiküszöböltek. Attól kezdve, hogy a gép veti be a terület nagy részét, rendszeresen jó termést ér el a cég. Az elmúlt szezon átlagos termései közül megemlíthetjük például a búza 7,8 t/ha-os, vagy a repce 4,2 t/ha hozamát. Ezen növények vetését 12-es munka-, vagyis 15 km/h sebességgel végezték.

A sok éves tapasztalat és kapcsolat a BEDNAR márka és a gépeket forgalmazó komáromi AGROSERVIS vállalatokkal azt eredményezte, hogy több technikát is vásároltak náluk. A BEDNAR portfóliójából megtalálható itt a SWIFTERDISC XE 12000 nagyfelületű tárcsás borona, a tizenkét méteres SWIFTER SE 12000 kompaktor, a legújabb kiegészítés pedig a nyolcsoros BEDNAR ROW-MASTER RN 6400. „Nem is terveztük más márkák kipróbálását, hiszen a BEDNAR-al több, mint elégedettek vagyunk. A jövőben tervezzük például egy tizenkét méteres, talaj-előkészítés nélküli vetőgép beszerzését, és valószínűleg ismét maradunk a BEDNAR márkánál. Ezt a vetőgépet szeretnénk felszerelni hevederes egységgel, mivel földjeinken látjuk a John Deere 9620 RX traktor hevederes meghajtásának előnyeit, amelyet szintén nemrég vásároltunk az AGROSERVIS spol. s.r.o vállalattól” – mondja Ignáth, majd így folytatja: „A talajtömörítés szempontjából ez óriási különbség egy gumiabroncsos traktorhoz képest. Két éve volt csapadékban gazdag évünk, amikor is az RX-et egy rakodókocsis elakadt traktor mentőjének használtuk. A hevederek használata után azonban már a növényeknél is meglátszanak az előnyök, különösen ott, ahol addig jobban tömörödött a talaj.”

Hírdetés

1

Eredetileg Jozef Ignáthot a 16 m munkaszélességű SWIFTER SE fogta meg, de ez a modell nem rendelhető nagyobb átmérőjű crosskill hengerrel. Éppen ezért döntött a 12 m-es, nagyobb crosskill hengerekkel szerelt változat mellett, aminek köszönhetően a vetés előtti kompaktorral 15 km/h-s sebesség mellett tud dolgozni. A gép maximális munkamélysége helyi viszonyok között 12 cm, de leginkább 6-7 cm mélységben dolgozzák meg a talajt. Így tökéletes magágyat hozhatnak létre, és szép termést érhetnek el.

Az ILDE s.r.o. a kukorica állományokban a gyomok mechanikus irtását alkalmazza, és ebben a Bednar Row-Master RN 6400 nyújt segítséget. „Még nincs sok tapasztalatunk ezzel a sorközművelővel, mert idén szereztük be, de már látunk némi eredményt. A kultivátor kameravezetéssel van ellátva, aminek köszönhetően a munka minősége a régi gép munkájával nem összehasonlítható. A sorokhoz sokkal közelebb tudunk dolgozni, és kiirtjuk azokat a gyomokat is, amelyeket a régi géppel nem is tudtunk elérni. A régi gépnél eltávolítottuk a sor legkülső csoroszlyáit, hogy megelőzzük a növények károsodását. Az új gépnél ezt a problémát nem tapasztaljuk, hiszen a növény magasságától függően a rendszer két- illetve három sort képes érzékelni és gondoskodik a kocsik automatikus mozgatásáról. Ezen kívül 660 l térfogatú elülső műtrágyatartállyal szereltük fel azt. A rendszer pontosan úgy működik, ahogy kell – a munkasebességnek megfelelően adagolja a kívánt mennyiségű műtrágyát” – dicséri a gép munkáját Jozef Ignáth.

Az említett gépeken kívül lehetőségük volt helyi viszonyok mellett kipróbálni az ATLAS PROFI tárcsát, de végül a SWIFTERDISC XE 12000 modell mellett döntöttek. Ez utóbbinál ugyanis a tárcsák közelebb vannak egymáshoz, de kisebb átmérőjűek, mint az ATLAS modellé. Elrendezésüknek köszönhetően a gépnek még nehéz munkakörülmények között sem okoz gondot az eltömődés, ami más gépeknél előfordult. Az ILDE vezetője szerint a SWIFTERDISC egyetlen hátránya az ATLAS-hoz képest a munkamélység terminálon keresztüli beállításra szolgáló rendszer hiánya.

2

„Én személy szerint nagyon elégedett vagyok a BEDNAR márka gépeivel. Ez egy megbízható technika, amely nem romlik el. Már az első pillanattól megtetszett a cseh gyártó hozzáállása, aki hajlandó meghallgatni vásárlóit, és az igényeknek megfelelően módosítani a gépeket. Régebben az OMEGA vetőgépet csúszó csoroszlyákkal és packer hengerekkel szerettem volna felszerelni. Ez akkor még nem szerepelt a gyártó kínálatában, ennek ellenére a mi követelményeinkhez igazították a gépet” – foglalja össze tapasztalatait Jozef Ignáth. „A gépek vásárlásakor jó mérlegelni azt is, kitől vásárolunk, hiszen fontos a jó szerviz. Mára szinte megszűntek az egyes márkák közötti különbségek, minden gyártó tud jó gépet kínálni. Természetesen azoknál, amikkel dolgoznak, időnként előfordul egy-egy meghibásodás is, és ekkor kerül előtérbe a szerviz. És pontosan ebben a tekintetben az AGROSERVIS spol. s.r.o. az, akit a szolgáltatás szempontjából a mi piacunkon senki sem tud felülmúlni” – tette hozzá végezetül a géptulajdonos.

(A cikk szponzorált promóciót tartalmaz.)

www.agroservis.sk

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »