Kábítószereladásból származó pénzek tisztára mosását végző bűnözőket kapcsolt le az Europol

Kábítószereladásból származó pénzek tisztára mosását végző bűnözőket kapcsolt le az Europol

Kábítószerkereskedelemből származó pénzek tisztára mosását végző, álcázott bankot működtető bűnözőket állítottak elő Spanyolországban, a csoport tagjai évente több mint 300 millió eurót moshattak tisztára – tájékoztatott az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) pénteken.

Az Europol közlése szerint a főként szíriai állampolgárokból álló bűnözői hálózat több mint húsz országban nyújtott pénzügyi szolgáltatásokat a kábítószer-kereskedelemhez kapcsolódó bűnszervezeteknek. A 2020 óta működő csoport vélhetően több mint 300 millió eurót mosott tisztára évente.

Hírdetés

A szeptember 27-én, több mint 200 rendfenntartó bevonásával végzett, a spanyolországi Málaga és Toledo tartomány 21 helyszínén tartott rajtaütés során 32 embert állítottak elő és csaknem 3 millió euró értékű vagyontárgyat foglaltak le. A spanyol rendőrök nagymennyiségű készpénz mellett kriptovalutát, 11 luxusautót, 70 kiló hasist, 1,2 tonna marihuánát foglaltak le, valamint egy ültetvényt fedeztek fel 995 tő marihuánával.

A bűnözők a Madridhoz közeli Fuenlabrada egyik éttermében intézték a pénzügyi ügyleteiket, több ügyfelük személyesen ment el befizetni, vagy felvenni a nagymennyiségű készpénzt. A pénzt a közvetítőkkel működő hawala rendszer segítségével mozgatták – közölte az Europol.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »