Összeültek a honatyák, a parlament programján 140 pont szerepel

Összeültek a honatyák, a parlament programján 140 pont szerepel

A Szlovák Nemzeti Tanács ma megnyitotta rendes ülését, aminek még a múlt héten kellett volna kezdődnie. Ám akkor a plénum nem volt határozatképes, nem regisztráltak sem az SaS, sem pedig az ellenzék képviselői. A keddi napon 117-en jelentkeztek be az ülésre.

Lesz miről tárgyalniuk, hiszen az ülés programja 140 pontot tartalmaz. Meg kellene vitatniuk például Svédország és Finnország NATO-tagságát és Szlovákia csatlakozását az Európai Űrkutatási Ügynökséghez.

A Sme rodina képviselői alkotmánymódosító javaslatot nyújtottak be, hogy lerövidíthető legyen a választási időszak  – alkotmánytörvénnyel vagy referendummal. Az ellenzéki Smer-SD azt akarja, hogy a módosításról első programpontként tárgyaljanak. Boris Kollár házelnök már jelezte, hogy ezt a pontot a gyűlés elejére teszi.

Hírdetés

A jelenlegi ülésen kellene dönteniük a honatyáknak a közbeszerzési törvény módosításáról is, amit Zuzana Čaputová köztársasági elnök megvétózott. A program része a költségvetési felelősségről szóló törvény módosítása is, amit már többször elnapoltak. Azt a tervezetet, ami kötelező limiteket vezetne az állami kiadások területén, még 2020-ban jóváhagyta a kormány.

Az SaS és az OĽANO több gazdasági törvényt is javasol. A SaS például megváltoztatná a gépjárművek regisztrációs illetékének kiszámítását, csökkentené a motor-üzemanyagok ÁFÁ-ját a gasztrovállalkozások számára, és növelné a levonásokat egyes internetes szerencsejátékok esetében vagy bevezetné a gázvezeték-adót.

Az OĽANO szintén javasolja a gázvezetékek adóját. Növelné az alkohol fogyasztási adóját is.

A Smer-SD azt indítványozza, hogy ne csak a főiskolai oktatóknak, hanem a kutatóknak és a művész dolgozóknak is legyen törvényes joguk a lelépőre. A Peter Pellegrini köré csoportosuló független képviselők pedig azt javasolják, hogy az állam évi 500. 000 euróval támogassa a szlovák antifasisztákat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »