Kemény drogot is lehet már használni Kanada egy tartományában, mert így nincs "szégyen és megbélyegzés"

Kemény drogot is lehet már használni Kanada egy tartományában, mert így nincs "szégyen és megbélyegzés"

Jóváhagyták az úgynevezett kemény drogok kis mennyiségének "dekriminalizálását" Brit Kolumbia kanadai tartományában egy hároméves kísérleti projektben – jelentették be kedden.

A kísérlettel a "segítségre szorulók letartóztatástól való félelmét akarják enyhíteni", hogy "a túladagolás miatti halálozások számát csökkentsék".

A szövetségi hivatal által a tartomány kérésére jóváhagyott rendelkezés nem legalizálja a drogokat, de a Csendes-óceáni területen élő kanadaikat nem fogják sem letartóztatni, sem megvádolni, ha legfeljebb 2,5 gramm illegális kábítószert találnak náluk, melyet személyes használatra szántak.

A 18 évesnél idősebbekre vonatkozó hároméves mentesség január 31-én lép hatályba, az érintett kábítószerek közé tartoznak az opiodiok, a kokain, a metamfetamin és az extasy néven is ismert MDMA.

Hírdetés

"A megbélyegzés és a letartóztatástól való félelem miatt sokan titkolják a szerfogyasztást, egyedül használják a drogot, vagy olyan módon, ami növeli az ártalmak kockázatát" – mondta Theresa Tam, Kanada közegészségügyi vezetője.

Bonnie Henry, Brit Kolumbia egészségügyi vezetője szerint "fontos lépest tettek a szégyen és a megbélyegzés megszüntetése felé".

Brit Kolumbia az első tartomány Kanadában, amely felmentést kért a kábítószertörvény alól. 2016 óta több mint 9400-an haltak meg tiltott kábítószerek használata miatt a tartományban, az éves rekordot, 2224 esetet tavaly érték el.

2001-ben Portugália lett az első ország a világon, amely minden drog használatát "dekriminalizálta". Akiket tíznapi adagnál kevesebb droggal kapnak el, azokat általában egy orvosból, egy ügyvédből és egy szociális munkásból álló helyi bizottsághoz küldik, ahol tájékoztatják őket a rendelkezésre álló kezelésekről és egészségügyi szolgáltatásokról.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »