Amerikai hírszerzés: Putyin hosszú háborúra készül

Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök elhúzódó háborúra készül Ukrajnában.

Úgy értékeljük, Putyin elnök elhúzódó ukrajnai konfliktusra készül, amelynek során továbbra is a Donbászon túlmutató célokat kíván elérni. Úgy ítéljük meg, hogy Putyin stratégiai céljai valószínűleg nem változtak, ami azt sugallja, hogy a március végi döntést, miszerint az orosz erőket a Donbászra irányítják, csak átmeneti elmozdulásnak tekinti a kezdeményezés visszaszerzésére – mondta Haines, aki szerint Putyin rövid távú katonai céljai közé tartozik a két szakadár terület, Donyeck és Luhanszk, valamint a körülöttük lévő ütközőzóna elfoglalása, valamint az ukrán erők bekerítése az országnak ezen a részén északról, hogy megszilárdítsa az ellenőrzést a Krím felé vezető szárazföldi folyosó felett.

Hírdetés

Az amerikai hírszerzés arra utaló jeleket is lát, hogy Putyin ki akarja terjeszteni a szárazföldi hidat egészen Transznisztriáig, Moldova Moszkva által megszállt régiójáig, ezzel ellenőrzése alatt tartva Ukrajna egész fekete-tengeri partját.

Noha az orosz erők a következő hónapokban képesek lehetnek elérni e rövid távú célok nagy részét, úgy gondoljuk, hogy nem lesznek képesek kiterjeszteni az irányítást egy olyan szárazföldi folyosó felett, amely Dnyeszteren túlra nyúlik, és Odesszát is magában foglalja, anélkül hogy valamilyen mozgósítást elindítanának – vélekedett a szakember.

(Index)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »