Csaknem három hét után megegyeztek a baloldali pártok, így kiderült kik ülhetnek be a Parlamentbe a közös lista első három helyén szereplő, de az országgyűléstől önként távol maradó politikusok helyett. Arról továbbra sincs egyetértés, hogy ki a felelős a baloldali választási kudarcért – hangzott el az M1-en.

Márki-Zay Péter, Dobrev Klára és Karácsony Gergely mandátuma egy-egy jobbikos, LMP-s, illetve Párbeszédes indulóhoz kerül. A hat párt közleménye szerint erről teljes egyetértésben döntöttek. Arról továbbra sincs egyetértés, hogy ki a felelős a baloldali választási kudarcért.

A DK–Jobbik-szövetség mellett egymást is támadták az elmúlt három hétben a baloldali törpepártok vezető politikusai – olvasható a Magyar Nemzet cikkében. A lap visszaidézi Tordai Bence nyilatkozatát, amelyben a Párbeszéd leendő társelnöke a DK zöld tagozatának nevezte az LMP-t, míg válaszul Ungár Péter önvizsgálatra szólította fel Tordaiékat, sőt egy friss interjúban védelmébe vette Gyurcsány Ferencet – áll az írásban.

Nem szabad lebecsülni a Gyurcsány-faktort – jelentette ki Vona Gábor az ATV Ötök című műsorában:

Hírdetés

„Három személyi felelőse van. Gyurcsány Ferenc volt aki hendikeppet teremtett, Jakab Péter az, aki eltüntette a Jobbik szavazóit, és Márki-Zay Péter, aki borzalmas kampányt csinált. Ez a három együtt. Szerintem a Gyurcsány-faktort ne becsüljük le. ”

A Jobbik volt elnöke a baloldal választási bukásának okairól szóló vitaműsorban arról beszélt, igaz, hogy nem csak a DK elnöke a felelős a választások elvesztéséért, de komoly szerepet játszhatott abban. A Második Reformkor Alapítvány alapítója ugyanakkor arra is rámutatott, hogy Gyurcsány Ferencnek nincs sok lehetősége, ha a mostani választási eredmény után meg akarja újítani a Demokratikus Koalíciót.

„Úgy tudja megújítani, hogy ha a Jobbikot és esetleg az LMP-t megpróbálja, mint egy ilyen kisgömböc magába olvasztani. Igazából sok más lépése a DK-nak nincs a sakktáblán.” – mondta Vona Gábor.

Ezt Gyurcsány Ferenc is így láthatja. Mert míg a baloldali törpepártok egymással hadakoznak, addig a DK elnöke már a választási értékelőjében egyértelművé tette, hogy a baloldal megkerülhetetlen szereplője lett a pártjával együtt.

Az ellenzék jövőbeni stratégiájának alakítója, központi szereplője a DK vezetője lesz – erről beszélt a héten a Magyar Nemzetnek az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Tóth Erik a portálnak úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc az ellenfeleit leszalámizza, egykori pártja alól pedig kiszervezi a szavazókat úgy, hogy ők a saját bázisát erősítsék. A szakértő rámutatott: a 2018-as országgyűlési választáson épphogy öt százalék fölött szereplő DK mára az ellenzék legerősebb formációja lett, 16 képviselőjük lesz az új törvényhozásban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »