Moszkva őszig felállítja legújabb, Amerikáig kényelmesen elérő tíztöltetes atomrakétáit

Moszkva őszig felállítja legújabb, Amerikáig kényelmesen elérő tíztöltetes atomrakétáit

Moszkva hamarosan telepíti is azokat a legalább tíz nukleáris töltet szállítására képes interkontinentális ballisztikus rakétáit, amelyeket néhány napja tesztelt. A Szarmat rakéták Európáig, de Amerikáig is elérnek.

Oroszország bejelentette, hogy őszig felállítja a nemrég tesztelt Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétáit, amelyek képesek nukleáris csapást mérni az Egyesült Államokra – írja a Reuters.

A Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz űrügynökség vezetője által közölt cél azért is ambiciózus, mivel Moszkva csak szerdán számolt be az első tesztről, és nyugati katonai szakértők szerint többre lesz szükség, mielőtt a rakéta bevethető lesz. "A sikeres teszt komoly gondolkodnivalót ad azoknak, akik agresszívan fenyegetik" országát, jelentette be szerdán Putyin orosz elnök.

A Szarmat tíznél is több nukleáris robbanófejet képes hordozni, és több ezer kilométerre lévő célpontokat képes elérni az Egyesült Államokban vagy Európában.

Hírdetés

Rogozin az orosz állami televíziónak adott interjújában elmondta, hogy a rakétákat a Moszkvától mintegy 3 ezer km-re keletre fekvő szibériai Krasznojarszk régióban telepítenék. Ugyanazokon a helyeken és ugyanazokban a silókban helyeznék el őket, mint a szovjet korabeli Vojevoda rakétákat, amelyeket leváltanak, és ezzel "hatalmas erőforrásokat és időt" takarítanak meg.

A "szuperfegyver" indítása történelmi esemény, amely a következő 30-40 évre garantálja Oroszország gyermekeinek és unokáinak biztonságát

– jelentette ki Rogozin.

A nukleáris háború veszélye miatt azóta növekedett az aggodalom Nyugaton, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én egy olyan beszéddel indította meg ukrajnai invázióját, amelyben határozottan utalt Moszkva nukleáris erőire, és figyelmeztetett: minden olyan kísérlet, amely Oroszország útjába áll, "olyan következményekkel fog járni, amelyekkel még soha nem találkoztatok a történelmetek során".

A nukleáris tölteket szállítani képes rakéták telepítésével Moszkva szintet lépett, hiszen eddig csak verbális fenyegetéseket küldött. Finnországgal és Svédországgal szemben például többször is "súlyos következményeket" helyezett kilátásba, ha csatlakozni akarnának a NATO-hoz, ez esetben, mint mondták, kénytelenek lennének saját intézkedésekkel "helyreállítani az egyensúlyt".

Amerikával szemben is ebben a tónusban léptek fel: április közepén diplomáciai jegyzéket küldtek a washingtoni külügyminisztériumnak, amelyben "kiszámíthatatlan következményeket" helyeztek kilátásba, ha folytatódnak az amerikai fegyverszállítások az ukránoknak.

(Euronews)

 


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »