A kormánypártok ideiglenes egysége

A kormánypártok ideiglenes egysége

Az orosz-ukrán konfliktus a szlovák belpolitikára is nagy hatással van. Ez persze nem jelenti azt, hogy eltűntek volna a koalíción belüli konfliktusok, csak most hirtelen minden a szomszédos országban zajló háborúról szól.

Szlovákiát különösképpen érinti a háború, hiszen pont a szomszédban zajlik, és az onnan érkező menekültáradat jelentős része ide érkezik. Ezért fontos a menekültek megfelelő elszállásolása és annak koordinálása. A kormánypártok részéről összehangolt együttműködést látunk, szinte nem hallani belső kritikát, gyakorlatilag egységes az álláspont a koalíción belül.

Ez nemcsak a menekültkérdésben mutatkozik meg, de a háború megítélésében is. Az OĽaNO, az SaS, de még a Sme rodina is egyértelműen elítéli az orosz inváziót Ukrajnában.

Rég nem láttam például ennyire eltökéltnek és határozottnak a kormányfőt, Eduard Hegert, aki teljes mellszélességgel kiállt Ukrajna mellett, és az elnököt, Volodimir Zelenszkijt valóságos háborús hősnek nevezte, aki foggal-körömmel védi a hazáját.

Nemcsak Heger az egyedüli, aki ennyire nyíltan Ukrajna mellé állt, de a védelmi miniszter, Jaroslav Naď is, aki támogatja a fegyverek szállítását Ukrajnába. Az látszik, hogy az OĽaNO a leghangosabb, és igyekszik a közbeszédet afelé terelni, hogy Ukrajna minden segítséget és támogatást megérdemel. Ebbe a sorba beállt az SaS és a Sme rodina is, bár ők nem annyira hangosak, de ebben a kérdésben nincs a kormánypártok között vita.

Mint ahogy abban sem, hogy a kormány teljes mellszélességgel kiáll Szlovákia Európai Unió és az euroatlanti orientáltság mellett. Ez már akkor is megmutatkozott, amikor 2020-ban a kormányprogramot írták, ott ugyanis a külpolitikai elköteleződést világosan megfogalmazták a felek. A háborúban ez pedig egyértelműen megmutatkozik, hiszen a kormánypártok azt kommunikálják, hogy a háború Szlovákiát is elérheti, ugyanis először Ukrajna van soron, majd következnek a többiek.

Hírdetés

Az ellenzék ellenben most nagyon csendben van. Erre minden okuk megvan, hiszen a háború előtt Amerika-ellenes propagandát hirdettek, őket tartották valós veszélynek, és nem pedig az oroszokat.

A Smer még tüntetést is szervezett, ahol többek között elmondták, nem szabad megengedni az amerikaik számára, hogy Szlovákia területén tevékenykedjenek. A háború kitörése után azonban nagyon elhallgattak, mintha nem is történt volna semmi. A kialakult konfliktushoz azonban ők is hozzászóltak, de ezek alibista megnyilvánulások voltak, és nem akartak állást foglalni. A háborút elítélték, de nem felejtették el azt hozzátenni, hogy az egész folyamathoz az amerikaiaknak is közük van, hiszen ők bolygatták meg az állóvizet az orosz-ukrán kapcsolatok körül.

Érdekesség megfigyelni a Hlas-SD pártot. Peter Pellegriniék a Smerrel ellentétben egyértelműbben elítélik az orosz megszállást, és Szlovákia nyugati irányultságát is fontosnak vélik. Ezzel is próbálják mutatni, hogy ők különböznek a Smertől, és még mindig szalonképesebbek a demokratikus pártok számára.

A szélsőségeseknél már más a helyzet. A Kotleba-féle ĽSNS párt is elítéli a háborút, de nem nevezik meg Oroszországot agresszornak. Marián Kotleba egy videóüzeneteben kijelentette, hogy szláv testvérháborúról van szó, amelyet az amerikaiak robbantottak ki, és ezáltal is gyengíteni szeretnék a térséget. Stanislav Mizík parlamenti képviselő még ennél is durvább kijelentéseket tett. A szlovák-ukrán határhoz látogatott, ahol elmondta, saját szemével látja beözönleni a színesbőrű migránsokat. Egy videóbejegyzésben ki is jelentette, hogy ő nem menekülteket lát, hanem Afrikát, amely ellepi Szlovákiát.

Jelenleg tehát úgy tűnik, hogy a kormánypártok kommunikációja a határozottabb, tudják, hogy ebben a konfliktusban ki mellé kell állniuk.

Ezzel azt is szeretnék üzenni, hogy Szlovákia nemzetközileg is felértékelődik, ugyanis stabil és elkötelezett szövetségesként tekintenek majd az országra Nyugatról. Az ellenzék jelen pillanatban keresi önmagát, hiszen ebben a helyzetben nem tudnak mit mondani. Ők arra várnak, hogy a konfliktus minél előbb megoldódjon, és térjenek vissza a belpolitikai témák, amelyek megosztják a kormánypártokat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »