A háború kilencedik napja: támadás alatt áll a legnagyobb ukrán atomerőmű, tűz ütött ki a létesítményben

A háború kilencedik napja: támadás alatt áll a legnagyobb ukrán atomerőmű, tűz ütött ki a létesítményben

Az orosz csapatok pénteken a hajnali órákban tűz alá vették az Ukrajna délkeleti részén fekvő zaporizzsjai területen található atomerőművet.

Eloltották a tüzet a zaporizzsjai atomerőműnél

A lángok egy oktató épületben csaptak fel, az erőműkomplexumon kívül.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban a Twitteren azt közölte, hogy az orosz csapatok minden irányból tűz alá vették az atomerőművet. 

London az ENSZ BT rendkívüli összehívását kezdeményezi

A brit kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezi – jelentette be a Downing Street péntek hajnalban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „felelőtlen lépései közvetlen fenyegetést jelenthetnek egész Európa biztonságára” – idézi a brit kormány közleménye Johnsont. 

Kigyulladt a zaporizzsjai atomerőmű

Kigyulladt péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő Zaporizzsjai területen található atomerőmű az orosz csapatok támadását követően – közölte a létesítménynek otthont adó Enerhodar polgármestere.

Hírdetés

Az erőmű szóvivője arról adott tájékoztatást, hogy az atomerőmű egyik „egységét” találat érte.

Andrij Tuz nem sokkal korábban a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban azt mondta, hogy az orosz haderő ágyúzza az erőművet, és arra kérte őket, hogy állítsák le a nehézfegyvereket, mert valós a veszélye a nukleáris katasztrófának.

„Az oroszoknak azonnal abba kell hagyniuk a tüzelést, oda kell engedniük a tűzoltókat, és biztonságos övezetet kell létrehozni” – írta a miniszter a közösségi oldalon.

Az ukrán energiaügyi minisztérium azt közölte, hogy a tűzoltók nem tudják megkezdeni az oltást, mert az orosz katonák lőnek rájuk.

A város polgármestere nem sokkal ezt megelőzően úgy nyilatkozott, hogy az orosz és az ukrán erők a település határában harcolnak.

Az ukrajnai háború nyolcadik napjának részletes krónikáját alább olvashatja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »