Horogkeresztes temetés Rómában

Horogkeresztes temetés Rómában

Alessia Augello, a Forza Nuova (Új Erő) mozgalom aktivistája január 7-én halt meg Rómában. A 44 éves korában betegség következtében elhunyt nő gyászszertartása január 10-én volt a római Prati negyedben levő Santa Lucia templomban. A temetőbe induláskor bajtársai a templomkapu előtt a koporsóját a Harmadik Birodalom zászlajával takarták, s római köszöntéssel búcsúztak tőle. A katolikus egyház és az elhunyt családtagjai elhatárolódnak, míg a zsidó hitközség tiltakozik a történtek miatt – írja az Il Giornale d’Italia és a Jedi’ot Áháronot című újság honlapja.

A római Santa Lucia templom lépcsője előtt történtek képei nemsokára fölkerültek a világhálóra, mire az olasz Általános Nyomozó és Különleges Műveleti Osztály (Digos) nyomozást indított a temetésen részt vevők beazonosítására. De beindult az elhatárolódások folyamata is. Don Alessandro Zenobbi és Don Paolo Emilio, a Santa Lucia templom két plébánosa a közösségi oldalakon elítélték, s „mély megrendülésüket, csalódásukat” fejezték ki a templom előtt történtek miatt. Egyben hangsúlyozták, a birodalmi zászlós búcsúztatást a papok előzőleg nem engedélyezték, s arról előzetes tudomásuk nem volt.

Hírdetés


Alessia Augello (fotó: ANSA)

A tiltakozási hullám azonban nem ért véget a papok elhatárolódásával. A Harmadik Birodalom zászlóján kívül a tiltakozók azt is kifogásolják, hogy a gyászszertartás után – ugyan a templomon kívül – sokan az úgynevezett „római köszöntéssel” (Il salutato romano) búcsúztatták az elhunytat.

De legérdekesebb az elhunyt a családjának a megnyilvánulása: „A család, a barátok elhatárolódnak attól, ami a Santa Lucia templom előtt történt. De ha élne, maga az elhunyt is elhatárolódna ettől. Szomorúak vagyunk szeretett Alessiánk elvesztése miatt. Elhatárolódunk a templomon kívül történt eseményektől, amelyekről nekünk nem volt előzetes tudomásunk” – írja Fb-bejegyzésében Stefania Vesica, az elhunyt nagynénje.
A római zsidó hitközség közleményében a többi között ez áll: „Nem szabd megbékülni azzal a ténnyel, hogy napjainkban egyesek újra horogkeresztes zászlót bontanak nyilvános helyen. Még akkor sem szabad, ha mindez a templomon kívül történt”.

Angelo Donatis, a Római egyházmegye általános helynöke, a Lateráni bazilika főpapja, Ostia agglomeráció apostoli adminisztrátora, bíboros a közleményében a többi között leszögezte: „A horogkereszt szörnyű jelkép, amely összeegyeztethetetlen a kereszténységgel”.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »